اخبار تاریخ شفاهی خرداد 1400

تنظیم: سایت تاریخ شفاهی ایران

07 تیر 1400


به گزارش سایت تاریخ شفاهی ایران، «خبرهای ماه» عنوان سلسله گزارشی در این سایت است. این گزارش‌ها نگاهی دارند به خبرهای مرتبط با موضوع سایت در رسانه‌های مکتوب و مجازی. در ادامه خبرهایی از خرداد 1400 را می‌خوانید.

◄ نشست تخصصی «واکاوی و بازنمایی اسناد حماسه خرمشهر» در آستانه سال‌روز فتح خرمشهر با حضور اشرف بروجردی رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، سردار فتح‌الله جعفری،‌ امیرسرتیپ مسعود بختیاری، سیدمحمد لاله‌زار و سردار غلامرضا علاماتی رئیس سازمان اسناد و مدارک دفاع مقدس برگزار شد.   

◄  رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران بر تدوین تاریخ شفاهی رزمندگان، از سوی سازمان اسناد و دفاع مقدس تأکید کرد و آن را گامی ارزشمند برای ارائه مستندات به آیندگان دانست و گفت: سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران نیز در این مسیر همراه مرکز اسناد و دفاع مقدس خواهد بود. البته سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در همین راستا، سامانه‌های «نقش دولت در دفاع مقدس» و «سند به مثابه سند توسعه» را برای ارائه خدمات مؤثر به پژوهشگران راه‌اندازی کرده است.

◄ مدیرکل حفظ و نشر ارزش‌های دفاع مقدس استان فارس گفت: امسال ۲۳ عنوان کتاب به مناسبت سالروز آزادسازی خرمشهر در این استان رونمایی می‌شود که از این میان، سه عنوان کتاب مربوط به تاریخ شفاهی دوران دفاع مقدس است.

◄ آئین رونمایی از کتاب «دستور از خمینی» با حضور حجت‌الاسلام محمد قمی رئیس سازمان تبلیغات اسلامی و به میزبانی خانه طلاب جوان در قم برگزار شد. وی در این مراسم با تأکید بر لزوم ثبت تجربیات تبلیغی، تاریخ شفاهی را «علوم انسانیِ فردا» توصیف کرد.

◄  به مناسبت سی و نهمین سالروز آزادسازی خرمشهر، از پنج عنوان کتاب تاریخ شفاهی و اسنادی دفاع مقدس با عناوین «محمود عیار»، «سپیده‌دم برمی‌گردیم»، «وقتی امام را شناختم» و جلدهای دوم و سوم کتاب «ستاد پشتیبانی جنگ استان کهگیلویه و بویراحمد» در یاسوج رونمایی شد.

◄ همزمان با چهارم خرداد، سالروز مقاومت و پایداری مردم دزفول، هم از دو کتاب تاریخ شفاهی با موضوع خاطرات رزمندگان گلستانی دوران دفاع مقدس با عناوین «دوشادوش رزمندگان» نوشته غلامعلی زارع و «فرمانده‌ای از دیار آموزش» نوشته مریم طهماسبی رونمایی شد.

◄ مدیرکل دفتر امور بانوان و خانواده استانداری گیلان تاریخ شفاهی را یکی از محور‌های مهم ترویج فرهنگ ایثار و شهادت دانست و گفت: زنان اهل قلم نسبت به ثبت و ضبط خاطرات و روایات مادران و همسران و خانواده‌های شهدا اهتمام داشته باشند و با نگاه ظریف و عاطفی خود به استخراج این گنجینه‌ها بپردازند.

کارگاه آموزشی تاریخ شفاهی دفاع مقدس، ویژه کارکنان ادارات و سازمان‌ها، به‌ همت اداره‌کل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس کهگیلویه و بویراحمد در سالن اجتماعات اداره‌کل بنیاد شهید و امور ایثارگران کهگیلویه و بویراحمد برگزار شد.

◄ کتاب‌های تاریخ شفاهی رزمندگان دفاع مقدس استان گلستان با عنوان «دوشادوش رزمندگان» و «فرمانده‌ای از دیار آموزش»، در همایش پیشکسوتان دفاع مقدس با عنوان «خاکریزهای مقاومت» در گرگان رونمایی شد.

◄ به مناسبت سال‌روز فتح خرمشهر 41 عنوان کتاب «تاریخ شفاهی و اسنادی دفاع مقدس» در سالن قصرشیرین موزه ملی انقلاب اسلامی و دفاع مقدس رونمایی شد.

◄ جانشین رئیس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس گفت: هنر تاریخ شفاهی این است که نکات برترساز دفاع مقدس در برابر دشمن را با مدیریت دانش دفاع مقدس به گونه‌ای به جامعه مخاطب منتقل کند که مخاطب آن را بپذیرد.

◄ به مناسبت سی و دومین سالگرد امام راحل(ره)، گفت‌وگوهای ویژه مجموعه برنامه‌های «امام دل‌ها» از ششم تا چهاردهم خرداد که به پژوهشگران تاریخ انقلاب اسلامی و تعدادی دیگر از شخصیت‌های فرهنگی و سیاسی اختصاص دارد، در فضای مجازی منتشر شد.

◄ در آئینی با حضور مسئولان از ۷ عنوان کتاب تاریخ شفاهی دفاع مقدس با عناوین «روز آفتابی»، «آن‌ کس که باید ببیند می‌بیند»، «هزار قله»، «جت رنجر»، «فرمانده تخریب»، «فرمانده محور چپ» و «از نهروان تا بعقوبه» در کرمانشاه رونمایی شد.

◄  مدیرکل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس آذربایجان شرقی در آیین رونمایی از 41 عنوان کتاب تاریخ شفاهی و اسنادی دفاع مقدس اظهار داشت: 68 عنوان کتاب در حوزه تاریخ شفاهی و اسنادی دفاع مقدس در حال تدوین، بررسی و چاپ است.

◄ مدیر اسناد و مدارک دفاع مقدس اداره‌کل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس استان کرمانشاه گفت: استان کرمانشاه تاکنون در طی سال‌های ۱۳۹۷ و ۱۳۹۸ و ۱۴۰۰ به عنوان استان برتر در تدوین کتب تاریخ شفاهی معرفی شده است.

فرمانده سپاه انصارالحسین همدان گفت: در خصوص تاریخ جنگ دفاع مقدس، زمان زیادی لازم است که این تاریخ را به آیندگان انتقال دهیم. هر مکان از صحنه‌های دفاع مقدس، خود گویای تاریخ شفاهی است، که می‌توان برای هر کدام از موضوعات کتاب نوشت و چاپ کرد.

◄ مدیرعامل سازمان فرهنگی هنری ورزشی شهرداری قم، شهرداری را پیشگام ضبط تاریخ شفاهی قم و فرهنگ شهادت دانست و گفت: با تکمیل خانه موزه شهیدان زین‌الدین تور، روایتگری و گردشگری ایثار و شهادت، شهر قم را به قطب گردشگری در این حوزه تبدیل کرده است.

◄ علیرضا کمری نویسنده، محقق و مدرس ادبیات و تاریخ شفاهی در نشست نقد و بررسی کتاب «من می‌آیم» گفت: این کتاب یکی از هزاران سند بر اعزام رزمندگان به جنگ است؛ واقعیت این است که این افراد برای کشتن و تخریب کردن نرفتند بلکه میل به شهادت در راه خدا داشتند، پس این اسناد ابعاد اندیشه‌ا‌ی و فرهنگی دربردارد.

◄ معاون فرهنگی و آموزشی بنیاد شهید و امورایثارگران گفت: خاطرات والدین شهدا و جانبازان ۷۰ درصد با طرح خاطره نگاری و تاریخ شفاهی باید در سال جاری تداوم داشته باشد و ضبط شود.

◄  اولین جلسه از سلسله کارگاه آموزشی تاریخ شفاهی، ویژه نویسندگان دفاع مقدس استان اردبیل در مرکز فرهنگی و موزه دفاع مقدس این استان برگزار شد.

◄ مدیر روابط عمومی و تبلیغات اداره‌کل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس استان اردبیل، از رویکرد جدی اداره‌کل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس استان اردبیل در زمینه تولید آثار تاریخ شفاهی و انتشار آثار متعدد در آینده‌ای نزدیک خبر داد و گفت: هدف این اداره‌کل ارتقاء کیفی آثار مکتوب تولیدی هم‌زمان با ارتقاء سطح کمی آثار است.

◄ مدیر اسناد و تاریخ شفاهی اداره کل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس استان فارس از انتشار سه عنوان کتاب «بی‌ادعا»، «از مسجد تا سنگر» و «جوان انقلابی» با موضوع تاریخ شفاهی دفاع مقدس استان خبر داد.

◄ کتاب «ارامنه‌ی ایران و صنعت نفت»، پژوهش،مستند نگاری و تاریخ شفاهی درباره هم‌زیستی مسالمت‌آمیز اقوام و ادیان در شرکت شهرهای نفتی ایران، تألیف فرشید خدادادیان، پژوهشگر و مؤلف در حوزه تاریخ نفت منتشر شد.

◄  معاون فرهنگی وآموزشی بنیاد شهید و امور ایثارگران کشور با تأکید بر ضبط خاطرات شفاهی والدین معظم شهدا و ایثارگران به عنوان منبعی غنی و اثرگذار درجامعه گفت: بنیاد نهادی فرهنگی و خدمتگزار است، انتظار ما امروز در بخش خاطره‌نگاری و تاریخ شفاهی والدین شهدا وجانبازان، تلاش برای تحقق این مهم است.

◄  نشست تعدادی از نویسندگان دفاع مقدس با حضور مدیرکل حفظ آثار کرمان با موضوع شیوه نگارش تاریخ شفاهی در کرمان برگزار شد.

◄ معاون ورزشی و تفریحی سازمان فرهنگی اجتماعی ورزشی شهرداری اصفهان با اشاره به تدوین تاریخ شفاهی پیشکسوتان گفت: در این طرح حدود 60 نفر از پیشکسوتان ورزشی شاخص شهر اصفهان انتخاب شده‌اند که گفت‌وگوی تصویری با این افراد در حال انجام است.

◄ مدیر کل ورزش و جوانان چهارمحال و بختیاری با اشاره به آغاز نگارش کتاب تاریخ شفاهی بسکتبال استان به قلم محمد حکیم‌آذر گفت: این کتاب نخستین اثر در تاریخ شفاهی ورزش استان به شمار می‌رود.

◄ پروژه تاریخ شفاهی وزنه‌برداری ایران با گفتگوی رضا پورعالی مجری طرح دو قهرمان و پیشکسوت وزنه‌برداری ایران، قاسم غزالیان مربی استعدادیاب وزنه‌برداری و کوروش باقری، قهرمان جهان و رکورددار المپیک پیگیری شد. همچنین طی گفت‌وگو با مهین کوره چیان، پروژه تاریخ شفاهی بسکتبال ایران شروع شد.



 
تعداد بازدید: 4179



http://oral-history.ir/?page=post&id=9948