خبرهای شهریور 1399

ثبت تجربه زیست فرهیختگان به صورت تاریخ شفاهی

تنظیم: سایت تاریخ شفاهی ایران

02 مهر 1399


به گزارش سایت تاریخ شفاهی ایران، «خبرهای ماه» عنوان سلسله گزارشی در این سایت است. این گزارش‌ها نگاهی دارند به خبرهای مرتبط با موضوع سایت در رسانه‌های مکتوب و مجازی. در ادامه خبرهایی از شهریور 1399 را می‌خوانید.

◄ چهارم شهریور خبر درگذشت روح‌الله حسینیان رئیس مرکز اسناد انقلاب اسلامی بر اثر کرونا سرتیتر بسیاری از خبرگزاری‌ها و سایت‌های تخصصی تاریخی شد. به گفته معاون تاریخ شفاهی‌اش در مرکز اسناد انقلاب اسلامی، حسینیان تاریخ‌نگاری انقلاب را از غربت نجات داد و از روزی که وارد مرکز اسناد شد، گفت که امر امام در حوزه تاریخ‌نگاری باید مورد توجه قرار گیرد که ثمره تلاشش بیش از 1400 عنوان کتاب در حوزه تاریخ‌نگاری انقلاب است.

سردار قاسمی مشاور وزیر و مسئول هماهنگی امور ایثارگران وزارت ورزش و جوانان گفته تدوین تاریخ شفاهی ورزش و جوانان در دوران 8 سال دفاع مقدس از برنامه‌های مهم ما در سال جاری است و بر اساس بخشنامه ابلاغی از معاون اول رئیس جمهور، تمهیداتی پیش بینی کرده‌ایم تا بتوانیم با انجام مصاحبه با پیشکسوتان، این تاریخچه را گردآوری و آماده کنیم.

◄ کتاب «ماسه‌ها و حماسه‌ها»، تاریخ شفاهی «محمد ارشادی» از فرماندهان دوران دفاع مقدس استان کهگیلویه و بویراحمد با حمایت اداره‌کل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس این استان به چاپ رسیده و در اختیار علاقه‌مندان به فرهنگ ایثار و شهادت قرار گرفته است.

◄ دستورالعمل انجام مصاحبه تاریخ شفاهی پژوهشکده سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برای به ثبت رساندن تجربه زیست روزهای کرونایی جمعی از فرهیختگان و اهالی علم و فرهنگ تدوین شد. بر اساس این دستورالعمل چگونگی انجام مصاحبه و پیشبرد فرآیند آن با فرهیختگان و اهالی علم و فرهنگ مشخص و در اختیار دست‌اندرکاران این حوزه قرار گرفت.

◄ کتاب «به رنگ صبر» ششمین جلد از مجموعه تاریخ شفاهی مؤسسه امام موسی صدر و مجموعه خاطرات و روایت‌های فاطمه صدر، خواهر امام موسی صدر و همسر شهید سید محمدباقر صدر منتشر شد. این کتاب به همت فاطمه نقوی گردآوری و تدوین شده و شامل ۳ فصل با عناوین «دیدار در تهران؛ خانه پدری»، «دیدار در نجف؛ زندگی مشترک» و «وقایع و رویدادها» است.

◄ نشست فعالان عرصه نشر فرهنگ ایثار و شهادت با محوریت تولید کتاب گویا و تاریخ شفاهی با حضور معاون صدای رسانه ملی، معاون فرهنگی و روابط عمومی سازمان عقیدتی سیاسی ارتش، رییس سازمان حفظ و نشر ارزش‌های دفاع مقدس ارتش، رئیس سازمان نشر آثار و ارزش‌های مشارکت زنان در دفاع مقدس، مدیر کل اسناد و انتشارات بنیاد شهید و مدیر ایران صدا در ساختمان شهدای رادیو برگزار شد.

پرنیان صدا بیان تاریخ شفاهی رادیو برای مخاطبان، معرفی بزرگان رادیو و پخش آثارشان، پخش آثار ماندگار تاریخی و شنیدنی رادیو، بیان خاطرات برنامه‌های قدیمی رادیو است که به صورت تصویری در اپلیکیشن ایران صدا نیز نمایش داده می‌شود. این برنامه جمعه‌ها ساعت ۲۲ به مدت ۴ ساعت با اجرا و تهیه کنندگی سعید توکل پخش می‌شود.

◄ مدیرکل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس لرستان گفته که با همکاری نمایندگی ولی فقیه در سپاه حضرت ابوالفضل(ع) استان، از ظرفیت بسیج طلاب برای گردآوری و تألیف تاریخ شفاهی و آثار و اسناد مرتبط با روحانیونی که در جبهه‌ها حضور داشتند استفاده می‌کنیم.

◄ مسئول مرکز رسانه و فضای مجازی حوزه‌های علمیه هم گفته تلاش داریم تاریخ شفاهی حوزه های علمیه را به کمک استادان و بزرگان حوزه تولید کنیم تا برای طلاب و سایر اقشار جامعه منشأ خیر و برکاتی باشد.

فرماندار اصفهان گفت: کلیه دستگاه‌های اجرایی طبق برنامه زمان‌بندی تعیین‌شده موظف به جمع‌آوری اسناد و تدوین تاریخچه عملکرد هشت سال دفاع مقدس در سراسر کشور و مصاحبه سالانه حداقل با 20 درصد از ایثارگران پیشکسوت به منظور ثبت و ضبط و تدوین تاریخ شفاهی آنان هستند.

◄ سید قاسم یاحسینی در گفت‌وگویی که با خبرگزاری میزان داشته درباره مضمون کتاب «مقاومت در سوسنگرد» صحبت کرده و گفته این کتاب گوشه‌ای از رشادت‌های ستایش‌آمیز مردم سوسنگرد و دشت آزادگان در مقابله با نیرو‌های اهریمنی صدام را نشان می‌دهد. این کتاب خاطرات شفاهی علی بالشی عضو شورای فرماندهی سپاه پاسداران سوسنگرد در اوایل انقلاب است.

◄ تئاتر مستقل تهران برنامه‌های جدیدش را اعلام کرده که از جمله صدرالدین زاهد، بازیگر، کارگردان و از اعضای شناخته شده کارگاه نمایش، جمعه‌ها در کافه بام تئاتر مستقل میزبان نشست «تاریخ شفاهی تئاتر ایران» است. زاهد در این مجموعه‌ نشست‌ها که با همراهی هنرجویان و علاقه‌مندان برپا می‌شود، از تجربه‌های حرفه‌ای خود در تئاتر دهه‌های چهل و پنجاه شمسی می‌گوید.

◄ قاسم فتاحی با اشاره به انتشار کتاب «تاریخ شفاهی شهدای شاخص انقلاب اسلامی در چهارمحال و بختیاری» از سوی واحد فرهنگ و مطالعات پایداری حوزه هنری انقلاب اسلامی چهارمحال و بختیاری گفته که این کتاب درباره زندگی‌نامه سه شهید استان؛ شهید «علیمحمد مرادی سیبکی»، شهید «سید عباس صالحی قهفرخی» و شهید «قربانعلی داوودی فارسانی» در طول مبارزات انقلاب اسلامی است.

◄ کتاب «بابا‌رجب» چهارمین کتاب تاریخ شفاهی زنان قهرمان، در برگیرنده‌ خاطرات طوبی زرندی همسر جانباز شهید رجب محمدزاده، به تازگی در 240 صفحه با قطع رقعی در شمارگان یک هزار نسخه و به بهای 29 هزار تومان توسط نشر ستاره‌ها چاپ و منتشر شده است.

◄ دوفصلنامه «تاریخ شفاهی» که هشت شماره از آن پیش از این منتشر شده است؛ بنا دارد در تازه‌ترین شماره‌های خود پژوهش‌های تاریخ شفاهی را با رویکرد علمی و پژوهشی منتشر کند. تازه‌ترین  شماره این نشریه به سردبیری مرتضی نورائی با چرخش به سمت جذب و انتشار متون پژوهشی و فنی‌ بر مدار مصاحبه منتشر خواهد شد که در رویکرد تازه این نشریه قرار بر این است تا علاوه برالگوسازی، زمینه گسترش و نهادینه شدن علمی تاریخ شفاهی درکشور هموارتر شود تا بتوان گستره تاریخ‌شفاهی را با اقبال عمومی به سمت همگانی کردن تاریخ به جریان انداخت.

◄ انتشارات سوره مهر به‌تازگی دو کتاب «ردّ پای مه» و «ساعت ۵ بود» را با محوریت تاریخ شفاهی دفاع از حرم و سال‌های دفاع مقدس منتشر و راهی بازار نشر کرده است. «ردّپای مه» دربرگیرنده خاطرات شفاهی علی پرشکوهی از جنگ سوریه است که طی سال‌های ۱۳۹۴ تا ۹۶ در این‌کشور حضور داشته است. کتاب «ساعت ۵ بود» هم خاطرات حسین سهمی از آزادگان و جانبازان دوران دفاع مقدس را در بر می‌گیرد. حسینعلی احسانی خاطرات این‌رزمنده سمنانی را در ۶ فصل گردآوری و تدوین کرده است.

 

◄ شهرام میراب اقدم، کارگردان مجموعه مستند تاریخ شفاهی «سینمای ایران» در رابطه با روند تولید این پروژه گفت: این مجموعه توسط مرکز مستند سوره در هفت فصل در دست تولید است که تاکنون ضبط و تدوین اولیه سه فصل از آن به پایان رسیده است و در حال صداگذاری، تصحیح و ضبط گفتار متن اثر هستیم. وی تصریح کرد: فصل اول نگاهی گذرا به سینمای پیش از انقلاب تا اواسط سال ۱۳۶۲ دارد؛ فصل دوم از سال ۱۳۶۲ تا ۱۳۷۲ را بررسی می‌کند و در فصل سوم به سال‌های ۱۳۷۲ تا ۱۳۷۶ می‌پردازیم.

◄ سرهنگ امیرعباس آسمند مدیرکل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس کهگیلویه و بویراحمد از انتشار کتاب تاریخ شفاهی سرهنگ علی‌مردان روستاد از فرماندهان دوران دفاع مقدس این استان با عنوان «پوتین‌های غنیمتی» خبر داد و اظهار داشت: این کتاب به قلم ابوالحسن ناصرپور در ۴۷۵ صفحه منتشر شده است. وی همچنین خبر چاپ کتاب «از فیاضیه تا لولان» را نیز داده و اظهار کرده این کتاب تاریخ شفاهی سرهنگ سیداسد موسوی از رزمندگان دوران دفاع مقدس این استان است که در ۲۷۶ صفحه به قلم سیدعلی حسینی به رشته تحریر درآمده و توسط انتشارات بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس منتشر شده است. «نخل‌های سربلند» هم کتاب دیگری است که سردار آسمند خبر چاپ آن را داده و گفته این کتاب، تاریخ شفاهی سرهنگ فریدون بهادری از رزمندگان سرافراز دوران دفاع مقدس کهگیلویه و بویراحمد است که در 184 صفحه به قلم حمیدرضا صفائی نصرآباد به رشته تحریر درآمده است.

◄ رئیس پژوهشکده فرهنگی اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با تأکید بر توجه سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برای ثبت تجربه زیست فرهیختگان در ایام کرونا عنوان کرده است که ثبت تجربه زیست فرهیختگان به صورت تاریخ شفاهی در این ایام می‌تواند در تعامل با سازمان آموزش و پرورش کشور در کتاب‌های درسی آورده و تدریس شود.

◄ مدیرکل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس خراسان‌جنوبی بیان کرده 10 عنوان کتاب تاریخ شفاهی دفاع مقدس خراسان ‌جنوبی در هفته دفاع مقدس رونمایی می‌شود.

◄ مشاور فرمانده کل سپاه و رئیس مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس با اشاره به برنامه جمع‌آوری و تدوین تاریخ شفاهی 300 فرمانده شاخص سپاه در دفاع مقدس گفته که تاکنون تاریخ شفاهی ۱۱۵ نفر از این تعداد تدوین شده است.

◄ به تازگی وب‌سایت جدیدی به منظور انتشار تاریخ شفاهی زندگی مسلمانان در بروکلین در ایالات متحده راه‌اندازی شده است. این سایت با عنوان «مسلمانان در بروکلین» متعلق به انجمن تاریخی بروکلین می‌باشد و ده‌ها روایت از تاریخ شفاهی زندگی مسلمانان را منتشر کرده است و به گفته ظهیر علی، هماهنگ کننده پروژه، همه می‌توانند با ورود به این سایت، به روایات نقل قول شده از مسلمانان دسترسی داشته باشند.



 
تعداد بازدید: 4899



http://oral-history.ir/?page=post&id=9458