همایش تاریخ شفاهی صنعت، مهندسی و پشتیبانی دفاع مقدس
مرتضی نورایی
20 آذر 1398
با نگاهی هرچند گذرا به سابقه سلسله نشستهای تاریخ شفاهی، آشکارا میتوان دریافت که موضوعات و محورهای هر کدام در بازه زمانی خود منعکسکننده ضرورت و اهمیت آنها در عرصه پژوهشهای تاریخ شفاهی ایران بوده است. نشست دوازدهم نیز برآمده از ضرورتسنجی در باب جهانهای گمشده ایام دفاع مقدس است. محورهای اعلامی، بهواقع، در بر دارنده این نشان است که نظام حمایتکننده خطوط مقدم جبههها در چه لایههایی از مستندات، نهفته است. بیشک حضور هر نفر در جبهه بنابر نظر عام، ضرورت و موجودیت نود و نه نفر حامی را آدرس میدهد. این بدین معنی است که تدارکات، پشتیبانی، مهندسی، امور اداری، سازوکارهای اعزام، تبلیغات، ابتکارات و اختراعات و ... همه و همه در فرآیندی همداستان و همدستان به پشتیبانی از خط یاری میرساندهاند. چنین جمع کثیر و حیطه وسیعی توجه بیشتر و عمیقتری برای بازانگاری و بازسازی وضع ونقشها میطلبد. آرشیوهای راکد ادارات و خیل عظیم بازنشستگان برای مثال همه حاوی فایلهای سر به مُهری هستند که این بار میکروفن برای به صدا در آوردن این بخش از گذشته فعال شده است. وظیفه مورخین شفاهی در انعکاس در خور این صداها با آهنگی متفاوت است. این صَدها از وقوع جریانهایی خبر دارند که در کشاکش جنگ بارکش دفاع مقدس بودهاند. تدارکات و همه مؤلفههای آن، امروزه حرف اول در میزان موفقیت حرکتهای نظامی را دارد: دیروز هم اینچنین بوده و فردا هم، چنین خواهد بود. از اینرو انجمن تاریخ شفاهی ایران با یاری دانشگاه اصفهان، جهاد کشاورزی، ذوب آهن اصفهان و سایر حامیان، طی یک سال و نیم گذشته تلاشی مضاعف در مدیریت این صحنه علمی را داشتهاند. نکته اینکه این نشستها مصداق اتم و اکمل سهل ممتنع بود. در چندین مرحله و با پیشنشستهای متعدد و با تأخیرهای بسیار، تمامی آنچه بهطور رسمی گرد آمد و بهطور فنی ارائه شده، همین مقدار است که در چکیدههای ارسالی و مقالات پذیرفته شده ملاحظه میشود. به بیان دیگر یعنی آنطور که گمان میرفت تولیداتی درخور و گسترده موجود نبود. برادران ما در جهاد، مرد شفاهی بودهاند. آنچه که همگان اطلاع داریم، میزان قدر و منزلت و تحرک و تلاش آنها در صحنههای مختلف جبههها آنچنان وسیع بود که نیاز به ذکر آن نیست، بلکه بیشتر نیاز به تولید متن دارد: پیوسته گفته شده اما فرصت ثبت و تدوین کمتر یافته است.
این نشست، نشست سال آینده و سال 1400 متمرکز بر فتح و مفتوح نگهداشتن بابی در این میدان است. از همین امروز باید بهدنبال یافتن مستندات و شواهد شفاهی برای پرتوافکنی به جهانهای خاموش مذکور رفت. فرصت مقالات از همین تاریخ برای دوسال پیشِ رو نیز اعلام میگردد. با این فرصت پیشآمده انتظار توسیع متون تاریخی در زمینه زیرساختهای گوناگون تدارکاتی دفاع مقدس میرود. امید که نشست دوازدهم مانند همه همایشهای پیشین درخور توجه بوده و به سهم خود بتواند گامی ارجمند در غنیسازی تولیدات تاریخ شفاهی دفاع مقدس باشد.[1]
دبیر علمی دوازدهمین همایش ملی تاریخ شفاهی ایران
19 آذر 1398
تازهترین دیدگاههای دستاندرکاران همایش را میتوانید در سایت تاریخ شفاهی ایران بخوانید:
دوازدهمین همایش تاریخ شفاهی ایران 27 آذر برگزار میشود
مشروح نشست خبری دوازدهمین همایش تاریخ شفاهی ایران: باید از معنا و مفهوم تاریخ شفاهی مراقبت کرد
[1] یادداشت دکتر مرتضی نورایی، استاد گروه تاریخ دانشگاه اصفهان و رئیس انجمن تاریخ محلی ایرانیان که با عنوان «در استقبال از دوازدهمین همایش ملی تاریخ شفاهی ایران: همایش تاریخ شفاهی صنعت، مهندسی و پشتیبانی دفاع مقدس» برای انجمن تاریخ شفاهی ایران ارسال و در نشانی oralhistoryOHA@ منتشر شده است.
تعداد بازدید: 5303
http://oral-history.ir/?page=post&id=8936