مصاحبه، خاطره، تاریخ شفاهی
مریم اسدی جعفری
11 اردیبهشت 1398
به گزارش سایت تاریخ شفاهی ایران، «خبرهای ماه» عنوان سلسله گزارشی در این سایت است. این گزارشها نگاهی دارند به خبرهای مرتبط با موضوع سایت در رسانههای مکتوب و مجازی. در ادامه خبرهایی از فروردین 1398 را میخوانید.
*ویژهبرنامه شب خاطره با خاطرهگویی مهدی جعفری کارگردان فیلم سینمایی «23 نفر»، احمد یوسفزاده نویسنده و راوی کتاب «آن بیستوسه نفر»، ابوالفضل محمدی، جواد خواجویی از افراد گروه 23 نفر که در نوجوانی به دست رژیم بعث عراق در جنگ تحمیلی اسیر شده بودند، 22 فروردین ماه در حوزه هنری برگزار شد.
*دکتر باقر صدرینیا، استاد دانشگاه تبریز و یکی از شاگردان عبدالحسین زرینکوب، به بیان خاطراتی درباره او پرداخت.
*بهرام قاسمی، رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانهای وزارت امور خارجه، درگذشت «محمدابراهیم رنجبر امیری» قدیمیترین روزنامهفروش کشور، راوی و نویسنده کتاب «76 سال با مطبوعات» را تسلیت گفت و افزود: «مرحوم رنجبر امیری گنجینهای ارزشمند از تاریخ شفاهی ۸۰ سال اخیر مطبوعات در ایران بود که توانست با همت بالا و حافظه قوی، بخشهای زیادی از آن را که در حافظه خود داشت، در قالب چند کتاب در اختیار فعالان و علاقهمندان عرصه مطبوعات قرار دهد.»
*محسن مؤمنی شریف، رئیس شورای سیاستگذاری جایزه شهید همدانی، حمید حسام را به عنوان دبیر علمی و حسین نصرالله زنجانی را به عنوان دبیر اجرایی این رویداد فرهنگی منصوب کرد. این جایزه، به برگزیدگان کتاب خاطرات مدافعان حرم اختصاص دارد که شورای سیاستگذاری آن در بهمن1397 به ابتکار و میزبانی حوزه هنری و همکاری نویسندگان مطرح حوزه ادبیات مقاومت شکل گرفته است.
*محمدصادق کوچکزاده، رئیس حوزه هنری یزد گفت: «ثبت خاطرات انقلابیون در تسخیر ساواک یزد، خاطرات مجیبیان از انقلاب، خاطرات آقای فقیهی از دیگر انقلابیون استان یزد و خاطرات آیتالله ناصری از جمله اقدامات اخیر ما بوده است.»
*محمد غفاری، مسئول واحد ادبیات حوزه هنری قم گفت: «در نیمه نخست سال جاری کتاب «ابوالفضل مرگ بر شاه» شامل خاطرات ابوالفضل الماسیان و خاطرات حجتالاسلام اقبالیان منتشر میشود. ابوالفضل الماسیان از جمله نیروهای فعال در مبارزات انقلاب اسلامی است که به دلیل شرکت فعال در تظاهراتها و سردادن شعار مرگ بر شاه به «ابوالفضل مرگ بر شاه» معروف شده است. حجتالاسلام ابوالقاسم اقبالیان نیز از جمله پیشکسوتان حضور در دفاع مقدس است که در مبارزات علیه رژیم پهلوی نقش در قم کلیدی داشته است.»
*سید علی موجانی، رایزن فرهنگی ایران در آلمان در متنی از خاطرات خود، از دکتر محمدجواد مشکور صاحب کرسی استادی در دانشگاه تهران یاد کرد.
*فروش کتاب «عارف ۱۲ ساله» خاطرات شهید نوجوان رضا پناهی، توسط انتشارات شهید کاظمی در کمتر از دو ماه به ۲۴هزار نسخه رسید. این کتاب، روایتی از مادرانههای مادر شهیدی است که برای شهادت فرزندش دعا کرد تا او به آرزویش برسد.
*محمد پرحلم، معاون حوزه هنری گیلان در سخنان پیش از خطبه نماز جمعه رشت، با اشاره به انتشار ۷۳ کتاب و پروژه تاریخ شفاهی در حوزه پژوهشی گیلان و افزایش آن تا ۱۱۰ جلد تاکید کرد: «تاکنون ۵۰ عنوان تاریخ شفاهی منتشر شده که از این میان، ۲۶ کتاب مربوط به آزادگان است. در مراسم انتخاب کتاب سال دفاع مقدس نیز حوزه هنری گیلان به عنوان بهترین گروه تاریخ شفاهی کشور انتخاب شد.»
*سازمان اسناد و کتابخانه ملی، چاپ سوم کتاب «دل سپرده به کودکان: مصاحبه تاریخ شفاهی با ثریا قزلایاغ» اثر پیمانه صالحی، از سلسله کتابهای تاریخ شفاهی را روانه بازار نشر کرد. در این کتاب، اطلاعاتی در مورد خانواده، کودکی، نوجوانی و تحصیلات او در دانشکده علوم ارتباطات اجتماعی و مقطع کارشناسی ارشد کتابداری و تدریس وی در گروه کتابداری و اطلاعرسانی دانشگاه تهران ارائه شده است.
*کتاب «نقاشی قهوهخانه» شامل خاطرات کاظم دارابی، متهم دادگاه میکونوس به قلم محسن کاظمی در خبرگزاری فارس معرفی شد. خبرگزاری تسنیم نیز در گفتوگویی با کاظم دارابی به بررسی این اثر پرداخت.
*فرانک جمشیدی در یادداشتی بر کتاب «سه نگاه به مسئلههای موجود در سه ساحت فرهنگ، روایت و پژوهش جنگ/ دفاع مقدس» نوشته است: «کتاب دربرگیرنده فهرستی از بایستههای کاوش و پژوهش و مطالعه درباره جنگ یا دفاع مقدس است. بخش دوم کتاب، مشتمل بر شش مقاله با محوریت خاطره و تاریخ است.»
*نهمین جلسه کارگروه تاریخ شفاهی ورزش با موضوع «تعیین محتوا برای موزه ملی ورزش المپیک و پارالمپیک» بیستوچهارم فروردین، در محل آکادمی ملی المپیک برگزار شد.
*یادواره شهدای ناجا بیستونهم فروردین، با تجلیل از خانواده شهدای نیروی انتظامی و رونمایی از کتاب «مهران میخندد» در فرهنگسرای ارسباران برگزار شد. این کتاب شامل زندگینامه و خاطرات مرزبان شهید مهران اقرع، از شهدای دهه هفتادی ناجاست که ۱۷ فروردین سال ۱۳۹۴ در کمین تروریستهای جیشالظلم به همراه هفت نفر از نیروهای پایور و وظیفه ناجا در منطقه مرزی نگور به شهادت رسیدند.
*سید ولی هاشمی از نویسندگان فعال در حوزه دفاع مقدس درباره تازهترین اثرش با عنوان «چریک پیر» که از سوی انشارات سوره مهر چاپ شده، توضیحاتی را ارائه کرد: «این کتاب، تاریخ شفاهی جنگ است. کیومرث جهانآرا (راوی کتاب) از افراد استثنایی است که یازده سال در جبهه و منطقه جنوب غرب رشادتهای زیادی از خود به جای گذاشته است. وی در سال ۱۳۵۸ وارد کردستان شد و سال ۱۳۷۰ از جبهه جنوب به مشهد بازگشت.»
* عباس سلیمی نمین در مصاحبهای به تبیین دلایل تحریف تاریخ وقایع دهه 1360 پرداخت.
*کتاب «چشمهایش میخندید» شامل خاطراتی درباره شهید حمید احدی به قلم مریم بیاتتبار، به همت حوزه هنری استان زنجان منتشر شد. شهید احدی، فرمانده خطشکن گردان حضرت امام سجاد(ع) لشکر 31 عاشورا، اسفند ۱۳۶۳ در عملیات بدر در منطقه شرق دجله عراق به شهادت رسید.
*کتاب «رازهای جعبه سیاه» که حاوی خاطرات «انیس محمد خیر النقاش» است، به همت نشر نارگل به چاپ رسید. گفتوگوی این کتاب را غسان شربل و صقر ابوفخر انجام دادهاند و ترجمه و تدوین آن برعهده وحید خضاب بوده است.
تعداد بازدید: 6395
http://oral-history.ir/?page=post&id=8519