برگزاری 55 شب خاطره و 5 کارگاه تاریخ شفاهی
مریم اسدی جعفری
23 مهر 1397
مسئول دفتر شب خاطره مراکز استانی حوزه هنری از برگزاری 55 شب خاطره و 5 کارگاه آموزشی تاریخ شفاهی در نیمه اول سال 1397 خبر داد و گفت: «خوشبختانه نوجوانان و جوانان که اولویت ما در گروه مخاطبان هستند، استقبال خوبی از شب خاطره داشتهاند. همچنین مصاحبه کنندگان آثاری که در حوزه هنری استانها منتشر میشوند، در کارگاههای تاریخ شفاهی رشد کرده و به تولید پروژهها رسیدهاند.»
به گزارش سایت تاریخ شفاهی ایران، سید مهدی ابطحی با ارائه گزارشی از اجرای برنامههای شب خاطره و کارگاههای تاریخ شفاهی در حوزه هنری استانها اظهار داشت: «55 نشست شب خاطره در مراکز حوزه هنری استانها در نیمه اول امسال برگزار شده که 5 برنامه با محوریت مدافعان حرم، 2 برنامه با موضوع انقلاب اسلامی و بقیه درباره هشت سال دفاع مقدس بودهاند.»
مسئول دفتر شب خاطره مراکز استانی حوزه هنری درباره استقبال مردم از برنامههای شب خاطره تصریح کرد: «ما آمار دقیقی از میزان استقبال مخاطبان داریم. چون این برنامهها کاملاً رصد میشوند. خوشبختانه از سوی نوجوانان و جوانان که اولویت ما در گروه مخاطبان هستند، شاهد استقبال خوبی بودهایم. یعنی همکاران، راهکارهایی برای برقراری ارتباط با مخاطبان پیدا کردهاند.»
ابطحی با تشریح سیر برنامههای شب خاطره در استانها اظهار داشت: «از زمان ارسال طرح از طرف استانها، درباره اولویتهایمان در خصوص مخاطب، نحوه برگزاری برنامه در فرم و محتوا، ایدههای تازه و برنامههای حاشیهای مانند رونمایی کتاب صحبت میکنیم. همچنین تمام برنامههای شب خاطره، کارشناسی میشوند. یا خودمان در برنامهها حضور پیدا میکنیم و یا اینکه فایل تصویری شب خاطره را برای ما ارسال میکنند. در نهایت، تمام نقاط قوت و ضعف شب خاطره، برای استفاده در برنامههای آینده به دفاتر استانی ارائه میشود.»
وی افزود: «ما هدفهای متعددی از برگزاری شب خاطره داریم و به همین دلیل، تقریباً تعداد زیادی از برنامههای شب خاطره در شبکههای استانی و بعضاً شبکههای ملی پخش میشوند. این امر، گروه مخاطبان ما را افزایش میدهد. از طرف دیگر، خاطراتِ نقل شده را پیادهسازی میکنند تا تبدیل به کتاب «شب خاطره» شوند. در حال حاضر، کتاب شب خاطره استان آذربایجان شرقی، مراحل تدوین را پشت سر میگذارد. همچنین بسیاری از سوژهها در برنامههای شب خاطره شناسایی میشوند.»
سید مهدی ابطحی، شب خاطره را یک برنامه ترکیبی خواند و گفت: «درست است که دفتر مطالعات و فرهنگ پایداری امور استانهای حوزه هنری و دفتر شب خاطره، بانی برگزاری این برنامه هستند، اما از تمام واحدهای حوزه هنری اعم از واحد موسیقی، آفرینشهای ادبی، هنرهای تجسمی و... نیز بهره میگیریم و میتوان گفت که شب خاطره، ویترین فعالیتها و تولیدات حوزه هنری استانهاست.»
مسئول دفتر شب خاطره مراکز استانی حوزه هنری در ادامه، درباره تعداد کارگاههای تاریخ شفاهی برگزار شده در نیمه اول امسال (1397) خاطرنشان کرد: «ما متولی 5 کارگاه تاریخ شفاهی در مراکز حوزه هنری استانها بودهایم. یعنی استادانی از تهران به شهرستانها اعزام شدهاند. البته هر استان به صورت جداگانه، چندین کارگاه آموزشی تاریخ شفاهی برگزار کرده است.»
سید مهدی ابطحی با اشاره به اینکه اعزام استادان، به سطح کلاس و گروه مخاطبان در استانها بستگی دارد، تاکید کرد: «خوشبختانه حوزه هنری استانها در زمینههای مختلف، با روش تاریخ شفاهی فعال شدهاند و کارگاههای مربوط به اصول مصاحبه و تاریخ شفاهی را خودشان برگزار میکنند. دورهها و کارگاههایی که توسط استادان اعزامی از تهران برگزار میشوند، جنبه آموزشی دارند و اصلاً سخنرانی نداریم. جزوههایی ارائه میشود و با توجه به آن جزوات، آموزش داده میشود.»
وی در پایان یادآوری کرد: «نمیتوان گفت که 100 درصدِ افراد تربیتشده در کارگاهها برای تدوین آثار تاریخ شفاهی به کار گرفته میشوند. چون این کارگاهها به دلایل مختلف ریزش دارند. ولی تقریباً تمام تولیدات استانی، از دلِ همین کارگاهها بیرون آمدهاند. یعنی مصاحبه کنندگان آثاری که در حوزه هنری استانها منتشر میشوند، در کارگاههای تاریخ شفاهی رشد کرده و به تولید پروژهها رسیدهاند.»
تعداد بازدید: 4625
http://oral-history.ir/?page=post&id=8120