خبرهای فصل؛ زمستان 1396

تاریخ شفاهی، بهترین روش

گردآوری: مریم اسدی جعفری

15 فروردین 1397


به گزارش سایت تاریخ شفاهی ایران، «خبرهای فصل» عنوان یکی از سلسله گزارش‌ها در این سایت است. این گزارش‌ها نگاهی دارند به خبرهای مرتبط با موضوع سایت در رسانه‌های مکتوب و مجازی. در ادامه خبرهایی از زمستان 1396 را می‌خوانید. این خبرها نشان می‌دهند که علاقه‌مندان و دست‌اندرکاران با برگزاری کارگاه‌ها و نشست‌های تخصصی و جلسه‌های تفاهم و تولید مصاحبه و تدوین کتاب، همه برای تقویت تاریخ شفاهی قدم برمی‌دارند. آنها با تکیه بر این روش برای مستندسازی تاریخ سرزمین‌مان، ظرفیت‌های بیشتری را کشف می‌کنند و بر علاقه‌مندی‌شان به این روش افزوده می‌شود.

دی 1396

*امیر سرتیپ دوم ابراهیم گلفام، رئیس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع ‌مقدس ارتش، با اشاره به اقدامات این نهاد در حوزه تاریخ شفاهی تاکید کرد: «تاریخ شفاهی امیر آذرفر، یکی از فرماندهان دوران جنگ را ضبط کرده‌ایم. همچنین قهرمانان حمله به H3 هنوز زنده‌اند و در حال ضبط خاطرات آن‌ها هستیم.»

*بیژن زندیه، فرماندار شهرستان بیجار در جلسه کمیته بزرگداشت کنگره 5400 شهید استان کردستان گفت: «باید از ظرفیت تاریخ شفاهی خانواده‌های شهدا بهره گرفت و نویسندگان و صاحبان قلم با حمایت‌های مالی، آثار مناسبی تدوین کنند.»

*علیرضا تکلو، مدیر مرکز اسناد و کتابخانه ملی منطقه غرب کشور گفت: «برای مستندسازی تاریخ ورزش همدان در قالب عکس، اسناد و مصاحبه‌های تاریخ شفاهی، اقدامات زیادی صورت گرفته و روند مصاحبه با پیشکسوتان ورزش استان ادامه دارد.»

*احمد قاسمی، معاون تحقیق و پژوهش اداره کل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع‌ مقدس خراسان جنوبی، از ضبط دو هزار و ۴۵۳ ساعت مصاحبه تاریخ شفاهی و ۲۶۰ ساعت مصاحبه موضوع‌محور با رزمندگان این استان خبر داد.

*حمید کارگر، رئیس مرکز ملی فرش ایران از نگارخانه و نقاشخانه ایل بزچلو و موزه آثار عیسی‌خان بهادری بازدید کرد و گفت که مرکز ملی فرش ایران می‌تواند تاریخ شفاهی فرش در استان مرکزی را در قالب یک پژوهش، مستند کند.

*نصرت‌الله محمودزاده، مسئول گروه داوری بخش زندگینامه در هفدهمین دوره انتخاب بهترین کتاب دفاع ‌مقدس، به «خاطره‌سازی و شخصیت‌بافی» در برخی کتاب‌های دفاع ‌مقدس اشاره کرد و گفت: «این باعث می‌شود که کتاب‌ها، روح شخصیت شهدا را کم داشته باشند.»

*مرکز اسناد انقلاب اسلامی، چند خاطره منتشر نشده از آیت‌‌الله محی‌‌الدین حائری‌ شیرازی را در این نشانی منتشر کرد.

http://www.ibna.ir/fa/doc/tolidi/255871

*خبرگزاری ایبنا با بررسی یک دهه نشر کتاب، آثاری که بیش از 30 بار تجدید چاپ شده‌اند را معرفی کرد. کتاب‌های خاطرات «خاک‌های نرم کوشک»‌، «من زنده‌ام»،‌ «دا» و «دختر شینا» در صدر این جدول قرار داشتند.

*محسن هاشمی، فرزند آیت‌‌الله هاشمی رفسنجانی تصریح کرد: «بیست ‌و یک جلد از خاطرات مرحوم آیت‌الله اکبر هاشمی رفسنجانی که یادداشت‌های روزانه‌ او را از سال 1374 تا 1395 دربرمی‌گیرد، هنوز منتشر نشده است.»

*حسین طاهری، دبیر مجمع استانداران از تشکیل کارگروه تدوین تاریخ شفاهی در مجمع استانداران خبر داد و گفت: «استانداران موفق، مورد مصاحبه قرار می‌گیرند تا این کار به عنوان الگو برای دیگر استان‌ها استفاده شود.»

*«کارگاه تاریخ شفاهی با هدف تدوین دانشنامه دفاع ‌مقدس» هفتم دی در دانشگاه بیرجند برگزار شد. حامد نوروزی به عنوان سخنران در این کارگاه صحبت کرد.

*دانشگاه فردوسی مشهد و بنیاد حفظ آثار و ارزش‌های دفاع ‌مقدس، یازدهم دی تفاهم‌نامه‌ای با هدف ترویج فرهنگ ایثار و شهادت امضا کردند. تهیه تاریخ شفاهی دانشگاه فردوسی مشهد در دوران جنگ تحمیلی در قالب طرح پژوهشی یا پایان‌نامه‌های تحصیلی، بخشی از این تفاهم‌نامه بود.

*«کارگاه آموزشی دو روزه تاریخ شفاهی دفاع‌ مقدس و تربیت نویسنده» 24 دی به همت اداره کل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع ‌مقدس استان مرکزی برگزار شد. محمد قاسمی‌پور و حجت ‌الاسلام والمسلمین سعید فخرزاده سخنرانان این کارگاه بودند.

*کارگاه فن مصاحبه تاریخ شفاهی، ویژه جمع‌آوری خاطرات دفاع ‌مقدس و انقلاب اسلامی، چهارم و پنجم بهمن توسط کمیته آموزشی هشتمین جشنواره مردمی فیلم عمار در خوزستان برگزار شد.

*دویست‌وهشتادوهفتمین برنامه شب خاطره، هفتم دی در سالن سوره حوزه هنری برگزار شد. «سارو یعقوبیان» و «عباس جهانگیری» در این برنامه، به بیان خاطرات خود از دوران جنگ پرداختند.

http://www.oral-history.ir/?page=post&id=7560

*یادواره شهدای عملیات‌های کربلای 4 و 5 گردان‌های مالک اشتر، کمیل و ابوالفضل(ع) 21 دی به همت حوزه هنری استان بوشهر برگزار شد. حوزه هنری آذربایجان شرقی نیز 27 دی، شب خاطره‌ای به همین مناسبت برگزار کرد. حوزه هنری قم نیز در تاریخ 29 دی میزبان خاطره‌گویی درباره آزادسازی نبل و الزهرا در سوریه بود.

*نخستین برنامه «نشست‌های تخصصی خاطره‌نگاری در حوزه ادبیات پایداری» با سخنرانی مرتضی سرهنگی، ساسان ناطق و جواد کامور بخشایش، نهم تا یازدهم دی برگزار شد.

http://www.farsnews.com/13961009000766

http://www.farsnews.com/newstext.php?nn=13961010000976

http://iscanews.ir/news/891395

*«نشست علمی تخصصی اسناد و تاریخ شفاهی دفاع ‌مقدس» 25 دی با حضور حسین فروتن‌نژاد، مدیر پژوهش، آموزش و فناوری اطلاعات سازمان اسناد و مدارک دفاع ‌مقدس در ایلام برگزار شد.

https://www.isna.ir/news/96102513449

*«هشتمین همایش مدیران و کارشناسان اسناد دستگاه‌ها» 26 دی در ساختمان آرشیو ملی ایران برگزار شد.

www.mehrnews.com/news/4200581

*حجت‌الاسلام والمسلمین سعید فخرزاده، در سی‌ونهمین نشست «کبوتران مسجد دوردست» که سی‌ام دی برگزار شد با اشاره به برپایی کارگاه‌های تاریخ‌نگاری، با هدف ثبت و ضبط مقاومت‌ مردم سوریه گفت: «تعدادی از جوانان مشتاق، در این کلاس‌ها حاضر شدند. این افراد از سراسر سوریه  به دمشق آمدند تا دوره‌های تاریخ‌نگاری را بگذرانند و بسیاری از خاطرات را به ‌صورت محصولات فرهنگی ارائه دهند.»

*مراسم رونمایی کتاب «دارساوین» اثر سعید علامیان، یازدهم دی در حوزه هنری برگزار شد. این کتاب خاطرات فتح‌ الله جعفری، سرتیم یگان حفاظت از امام خمینی(ره) در قم و بنیانگذار یگان زرهی سپاه پاسداران را شامل می‌شود. نسخه الکترونیک کتاب «دارساوین» نیز از سوی سوره‌مهر منتشر شده است.

*کتاب «چمروش: روایت زندگی خلبان مدافع حرم کمال شیرخانی» نوشته شهلا ناهی، 23 دی در فرهنگسرای اشراق در تهران رونمایی شد.

*محمد غفاری، مسئول واحد فرهنگ و مطالعات پایداری حوزه هنری استان قم از انتشار چهار عنوان کتاب تاریخ شفاهی انقلاب، به مناسبت چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی خبر داد. تاریخ شفاهی ابوالفضل الماسی و کتاب «خیابان چهارمردان قم» از جمله این آثارند.

*موسسه تاریخ شفاهی انقلاب اسلامی، 22 دی در اهواز افتتاح شد. این موسسه با هدف بازخوانی و انتشار تاریخ شفاهی دقیق و روشن انقلاب راه‌اندازی شده است.

*نشست نقد و بررسی کتاب‌های خاطرات «وقتی مهتاب گم شد» و «نامه‌رسان» 27 دی در قزوین برگزار شد.

https://www.mehrnews.com/news/4202407

* علی‌اصغر جعفری، مدیرعامل موزه انقلاب اسلامی و دفاع‌ مقدس در مصاحبه‌ای مبسوط، از اقدامات صورت گرفته در این موزه و فعالیت‌های حوزه تاریخ شفاهی سخن گفت.

http://www.avayemehran.ir/news/33032

*جواد کلاته عربی، نویسنده کتاب «مگر چشم تو دریاست» شامل خاطرات حاجیه خانم جنیدی، همسر حجت‌الاسلام جنیدی و مادر چهار شهید، با خبرگزاری فارس مصاحبه کرد.

http://www.farsnews.com/newstext.php?nn=13961011000205

*احمد یوسف‌‌زاده، راوی کتاب «این بیست‌وسه نفر» به بهانه سالروز به دار آویختن صدام، نکته‌هایی درباره روزهای اسارت در زندان‌های صدام بیان کرد.

http://www.ibna.ir/fa/doc/longint/256072

*روزنامه اعتماد مصاحبه‌ای با منوچهر متکی، وزیر سابق امور خارجه ایران و معاون کنونی امور بین‌الملل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی، منتشر کرد. این دیدار بنا به درخواست گروه علمی تاریخ شفاهی وزارت امور خارجه و طرح موضوع نگارش خاطرات وی صورت گرفت.

http://www.irna.ir/fa/News/82774570

*بخشی از گفت‌وگوی روزنامه شرق با اشرف بروجردی، رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی، به مقوله تاریخ شفاهی اختصاص داشت.

http://www.sharghdaily.ir/News/150568

*برنامه تلویزیونی «سختانه» در اولین شب دی، با حسین دهباشی مصاحبه کرد. وی در بخشی از این برنامه، درباره شیوه اعتمادسازی برای مصاحبه با شخصیت‌های سیاسی قبل از انقلاب سخن گفت.

 http://www.sourehcinema.ir/?p=97710

*برنامه گفت‌وگوی فرهنگی با موضوع نقش روایت‌گری و روایت خاطرات جنگ در ادبیات مقاومت، با حضور ناهید سلمانی، نویسنده و غلامرضا یاوند عباسی، مشاور وزیر کشور در امور ایثارگران، 12 دی از رادیو گفت‌وگو پخش شد. یاوند عباسی گفت: «روایت‌گری، بازگویی تاریخ نیست. روایت‌گر به دنبال طرح یک گفتمان است، به این معنا که با استفاده از ادبیات، مسائل اثرگذار و هدفمند مطرح کند. روایت‌گری دفاع ‌مقدس بسیار پیچیده است. چون بخش زیادی از مخاطبان، افرادی‌اند که جنگ را درک نکرده‌اند و می‌خواهند به سوال‌هایی که در ذهن دارند پاسخ دهند.»

*محمد تهامی‌نژاد، کارگردان در گفت‌وگویی اظهار داشت: «اهمیت سینمای تاریخی در این است که از دلِ تجربه تاریخی درآمده باشد و خود را بر خاطره‌های جمعی، تاریخ شفاهی و اسناد تاریخی استوار سازد.»

https://www.isna.ir/news/96100200402

*نخستین مجلد از مجموعه کتاب‌های «تاریخ شفاهی وزرای نفت ایران» که به زندگی و خاطرات مهندس علی‌اکبر معین‌فر، نخستین وزیر نفت جمهوری اسلامی ایران می‌پردازد، به همت مدیریت موزه‌ها و مرکز اسناد صنعت نفت منتشر شد. این کتاب، خاطرات معین‌فر از دوران تصدی وزارت نفت در سال‌های 1358 - 1359 و خاطرات قبل از انقلاب وی از نهضت ملی شدن صنعت نفت و مسائل سیاسی و اقتصادی دهه‌های گذشته را شامل می‌شود.

*کتاب «تاریخ شفاهی فرهنگ عامیانه همدان» به روایت علی‌اکبر محمودی وثاق از سوی انتشارات روزنه به چاپ رسید. این کتاب پس از ۳۰ جلسه مصاحبه تاریخ شفاهی، توسط محمد حسین یزدانی راد تدوین شده و به معرفی فرهنگ طبقات پایین و میانه یک جامعه در قالب مصاحبه پرداخته است.

*کتاب «مردان ابراهیم» شامل خاطرات 26 شهید محله امامزاده نرمی واقع در دولت‌آباد اصفهان، به قلم زهره قندهاری و از سوی انتشارات میراث ماندگار قم منتشر شد.

*چاپ پانزدهم کتاب «ملا صالح» اثر رضیه غبیشی، چاپ دوم کتاب‌های «شهید عزیز» شامل خاطرات شهید مدافع حرم محمود رادمهر به کوشش مصیب معصومیان، «چشم روشنی» با خاطرات همسران جانبازان اثر کوثر لک و چاپ چهارم کتاب «اخراجی‌ها» شامل خاطرات سردار شهید احد محرمی علافی، از سوی انتشارات شهید کاظمی روانه بازار کتاب شدند.

*از مجموعه کتاب‌های چندگانه ناصر صارمی پیرامون زندگی اسرای عراقی در ایران، کتاب «خیمه‌های قومس» شامل گزارش داستانی مستند از اردوگاه سمنان در سال‌های 1361 و ۶۲ ، به روایت و نویسندگی وی و توسط نشر صریر روانه بازار کتاب شد. صارمی جزو معدود افرادی است که به نگارش تاریخ شفاهی بازداشتگاهی و زندگی اسرای عراقی در ایران پرداخته است. وی در مصاحبه‌ای، درباره چگونگی تدوین این اثر صحبت کرد.

http://www.ibna.ir/fa/doc/shortint/257190

*کتاب «تاریخ شفاهی: مباحث (مبانی) نظری، روش‌شناسی» توسط انتشارات سوره‌مهر به چاپ رسید. این اثر به مباحثی همچون «راهبردها و معیارهای اعتباریابی و تعمیم‌پذیری در تاریخ شفاهی» و «مبانی و استانداردهای انجمن جهانی تاریخ شفاهی» پرداخته است.

http://www.oral-history.ir/?page=post&id=7564

*زندگی و خاطرات شهید مدافع حرم مرتضی کریمی‌شال در قالب کاری از گروه تحقیقاتی احیا در دفتر نشر معارف منتشر شد.

*خاطرات سید هادی خسروشاهی درباره زندگی و مبارزات آیت ‌‌الله سید ابوالقاسم کاشانی، از سوی انتشارات کلبه شروق در قم منتشر شد.

*رضا اسماعیلی، در سومین سالروز درگذشت مشفق کاشانی، در یک یادداشت به خاطره‌ای از رابطه دوستانه این شاعر و زنده‌یاد محمود شاهرخی اشاره کرد. *رضا اسماعیلی، در سومین سالروز درگذشت مشفق کاشانی، در یک یادداشت به خاطره‌ای از رابطه دوستانه این شاعر و زنده‌یاد محمود شاهرخی اشاره کرد.

http://www.farsnews.com/newstext.php?nn=13961027001010

بهمن 1396

*آیین اختتامیه هفدهمین دوره انتخاب بهترین کتاب دفاع‌ مقدس، سوم بهمن برگزار شد. کتاب‌های «عصرهای کریسکان» اثر کیانوش گلزار راغب و امیر سعید‌زاده، «آب هرگز نمی‌میرد» نوشته حمید حسام، «زندان موصل» به قلم جواد کامور بخشایش، «شهروند آسمان» اثر امیر خلبان محمود انصاری، مجموعه کتاب‌های «تاریخ شفاهی آزادگان استان گیلان» و «مجموعه مقالات تاریخ شفاهی ایثار و شهادت» از جمله آثاری بودند که در بخش‌های مستند، خاطره و تاریخ شفاهی، در این دوره مورد تقدیر قرار گرفتند.

https://www.tasnimnews.com/fa/news/1396/11/03/1636493

کتاب «شماره پنج: نقش زنان در مقاومت آبادان» نوشته مرتضی قاضی که بر مبنای تاریخ شفاهی نوشته شده هم در هفدهمین دوره بهترین کتاب سال دفاع مقدس مورد تقدیر قرار گرفت. مصاحبه‌ای با وی درباره این اثر صورت گرفته است.

https://www.mashreghnews.ir/news/828781

*دویست‌وهشتادوهشتمین برنامه شب خاطره دفاع مقدس، پنجم بهمن 1396 در سالن سوره حوزه هنری برگزار شد. در این برنامه «بهزاد رستگاری»، «حسین‌علی نجفیان» و «نصرالله فتحیان» به بیان خاطرات خود از جنگ تحمیلی عراق علیه ایران و درباره مرحوم دکتر محمد‌علی ابوترابی پرداختند.

http://oral-history.ir/?page=post&id=7613

*حسین دهباشى، هفتم بهمن میهمان چهارمین نشست کافه کتاب آفتاب بود و درباره بررسى موردى مجموعه تاریخ شفاهى رجال عصر پهلوى صحبت کرد.

http://sobhe-emrooz.ir/?p=22796

*شب خاطره «دلاور مردان شرقی» با حضور جمعی از رزمندگان و ایثارگران، نهم بهمن در کانون شهید عالی سیستان و بلوچستان برگزار شد. عصر خاطره و آیین رونمایی از کتاب «تانیش» شامل خاطرات علی‌اکبر رئیسی از دوران دفاع مقدس هم یازدهم بهمن در تماشاخانه مهر و به همت حوزه هنری چهارمحال و بختیاری برپا شد.

*وی‍ژه‌برنامه عصر خاطره به مناسبت دهه فجر، چهارشنبه 11 بهمن 1396 به همت حوزه هنری استان اصفهان و گروه فرهنگی فانوس و با خاطره‌گویی «حسین کنعانی» جانباز دفاع‌مقدس و «مصطفی بیدقی» اسیر آزاد شده از دست داعش، در سالن شهدای بسیج اصفهان برگزار شد.

http://www.oral-history.ir/?page=post&id=7627

*شب خاطره «یاران انقلاب» با محوریت تبیین نقش بازاریان و اصناف در انقلاب اسلامی، شانزدهم بهمن در سالن اجتماعات حسینیه ثارالله، توسط حوزه هنری استان هرمزگان برگزار شد.

*برنامه «سعی سعید» شامل آیین نکوداشت حجت‌الاسلام سعید فخرزاده به پاس 33 سال وقایع‌نگاری انقلاب اسلامی و دفاع مقدس، پانزدهم بهمن در تالار کوثر مسجد امام صادق(ع) تهران و از سوی خبرگزاری تسنیم برگزار شد.

http://oral-history.ir/?page=post&id=7632

این خبرگزاری در مصاحبه‌هایی مبسوط با حجت‌الاسلام و المسلمین سعید فخرزاده، مسئول واحد تاریخ شفاهی دفتر ادبیات انقلاب اسلامی حوزه ‌هنری هم دیدگاه وی درباره آثار تاریخ شفاهی انقلاب و دفاع ‌مقدس را مورد بررسی قرار داد.

 https://www.tasnimnews.com/fa/news/1396/11/10/1642410

https://www.tasnimnews.com/fa/news/1396/11/13/1642961

*هفتمین نشست از سلسله جلسات تحلیلی - تخصصی «بسیج و ایران فردا» 15 بهمن در سازمان بسیج اساتید کشور برگزار شد. یعقوب توکلی، پژوهشگر تاریخ در بخشی از این نشست گفت: «اسناد موجود نشان می‌دهد بنیاد راکفلر، 360 کتاب با بودجه‌ای معادل 400 هزار دلار را برای پروژه تاریخ شفاهی دوران پهلوی در هاروارد اختصاص می‌دهد.»

https://www.mehrnews.com/news/4219663

*مراسم شب خاطره «مبشّر صبح» هجدهم بهمن، با حضور حجت الاسلام و المسلمین سید حسن خمینی در حسینیه جماران برگزار شد. در پایان این مراسم، 21 عنوان کتاب جدید تاریخ شفاهی از انتشارات سوره مهر رونمایی شد. 

http://www.oral-history.ir/?page=post&id=7641

*مراسم اختتامیه جشنواره خاطره‌نویسی ویژه سردار شهید حسین همدانی، 25 بهمن با سخنرانی حمید حسام، نویسنده کتاب «خداحافظ سالار» برگزار شد.

http://www.farsnews.com/newstext.php?nn=13961125001213

*«نشست هم اندیشی روسا و دبیران کل کمیته ملی المپیک» 28 بهمن در محل کمیته ملی المپیک برگزار شد. صالحی امیری، رئیس کمیته ملی المپیک در این نشست و با اشاره به ضرورت تدوین تاریخ شفاهی ورزش قهرمانی گفت: «انتظارمسئولان فعلی کمیته، همکاری همه مدیران دراین راستا بوده و بدون تردید، تجربیات و اندیشه‌های مدیران قبلی کمیته، نقش بسزایی در تدوین برنامه‌های راهبردی کمیته ملی المپیک و حتی ورزش کشور برای آینده خواهد داشت.»

*نخستین نشست نقد و جستاری بر تاریخ‌نگاری تاریخ شفاهی معاصر ایران با محوریت طرح تاریخ شفاهی هاروارد، با دبیری فائزه توکلی و سخنرانی مهدی ابوالحسنی ترقی، سیروس سعدوندیان، مرتضی رسولی‌پور و جمعی از پژوهشگران تاریخ و کارشناسان حوزه تاریخ شفاهی، بیست‌ونهم بهمن در سالن دکتر پرهام در مرکز اسناد و آرشیو کتابخانه ملی ایران برگزار شد.

http://www.oral-history.ir/?page=post&id=7670

*سید مناف هاشمی، استاندار گلستان در جلسه شورای هماهنگی حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع‌ مقدس استان، بر لزوم استفاده از توان دانشگاهیان در تدوین تاریخ شفاهی جنگ تاکید کرد و افزود: «باید کارگروهی فرعی با عنوان کارگروه فرهنگی، متشکل از دستگاه‌های فرهنگی و دانشگاهی تشکیل دهیم تا به غنای محتوایی کتاب‌های در دست تدوین کمک شود.»

*چاپ نخستِ کتاب «تو شهید نمی‌شوی» شامل خاطرات شهید مدافع حرم، محمودرضا بیضایی، در نخستین روزهای انتشار، با استقبال مخاطبان روبه‌رو شد. این کتاب از مجموعه تاریخ شفاهی جبهه مقاومت اسلامی است که توسط دفتر مطالعات جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی به چاپ رسیده و تجدید چاپ شد.

*حجت‌الاسلام والمسلمین محمدحسن کاویانی‌راد، معاون فرهنگی و آموزشی بنیاد شهید و امور ایثارگران، در نشست خبری دومین جشنواره ملی فیلم ایثار گفت: «علاوه بر جمع‌آوری آثار جانبازان ٧٠ درصد، قرار است تاریخ شفاهی جانبازان نیز گردآوری شود. همچنین خاطرات ١٥٠ هزار والدین شهدا ثبت و ضبط خواهد شد.»

*سید محمدجواد پورمانی، یکی از کارگردانان و فعالان فرهنگی جشنواره عمار معتقد است: «یکی از نکات مبهم تاریخ ما، تاریخ شفاهی ایران بویژه معرفی افراد تاثیرگذاری است که تاکنون معرفی نشده‌اند. جشنواره عمار باید به این موضوع بپردازد.»

*سعید جلیلی، نماینده رهبر معظم انقلاب در شورای عالی امنیت ملی، به دیدن احمد احمد، مبارز انقلاب اسلامی و راوی کتاب «خاطرات احمد احمد» رفت.

http://www.farsnews.com/newstext.php?nn=13961116000909

*همزمان با دهه فجر و روز نیروی هوایی، خاطره‌ای درباره‌ ایمان امام خمینی(ره) به وعده‌ نصرت الهی، از آیت‌الله سید علی خامنه‌ای، رهبر معظم انقلاب اسلامی منتشر شد.

http://www.farsnews.com/newstext.php?nn=13961120000171

*مرکز اسناد و مطبوعات آستان قدس رضوی تاکنون 200 دقیقه سند تصویری و 200 ساعت سند صوتی شامل سخنرانی‌های در جریان انقلاب اسلامی را جمع‌آوری کرده است. تاریخ شفاهی انقلاب نیز در قالب پنج پروژه با موضوعات مختلف، توسط این مرکز به صورت مصاحبه تهیه شده است.

*تفاهم‌نامه همکاری سازمان اسناد و کتابخانه ملی با دانشگاه تربیت مدرس امضا شد. اشرف بروجردی، رئیس کتابخانه ملی در نشست امضای این تفاهم‌نامه گفت: «تاریخ شفاهی یکی از گروه‌های پژوهشکده اسناد سازمان اسناد و کتابخانه ملی است که می‌تواند خاطرات، رویکردها، نگاه‌ها و دلایل تخصصی اساتید دانشگاه را ثبت و ضبط کند.»

*عبدالخلیل معظم‌زاده، رییس شورای راهبردی و برنامه‌ریزی نقش و عملکرد دولت در دفاع‌ مقدس، در جلسه مشترک اعضای این شورا در 18 بهمن، ضمن تشکر از اقدامات نمایندگان تام‌الاختیار دستگاه‌های اجرایی در ثبت تاریخ شفاهی و کتبی دفاع مقدس اظهار داشت: «استقرار و راه‌اندازی آرشیو دیجیتالی دولت در دفاع مقدس و تشکیل ساختار مجازی جهت دسترسی به اسناد آرشیو شده، از مهم‌ترین موضوعات است.»

*کارگاه تاریخ شفاهی و فن مصاحبه، 21 بهمن به همت واحد فرهنگ و مطالعات پایداری حوزه هنری استان کرمان در بم برگزار شد. این کارگاه که با همکاری هیئت مدافعان حرم و دفتر امام جمعه شهرستان بم برگزار شد، به طرح مباحثی در خصوص موضوعاتِ ماهیت تاریخ شفاهی، اهمیت و کارکرد آن و شیوه ها و الزامات مصاحبه پرداخت.

*کارگاه آموزشی سه روزه تاریخ شفاهی، 28 تا 30 بهمن، با همکاری بنیاد ایران‌شناسی دفتر منطقه‌ای زاگرس و حوزه علمیه امام خمینی(ره) نهاوند، در دانشگاه آزاد اسلامی این شهر برگزار شد.

*محمدحسین ملکی، رئیس حوزه هنری استان کرمان از تألیف تاریخ شفاهی انقلاب خبر داد و گفت: «این پروژه در چهار گروه در شرق، غرب، شمال و جنوب کرمان آغاز به کار کرده و آن را در دهه فجر سال 1397 رونمایی خواهیم کرد.»

*«کارگاه تاریخ شفاهی» ویژه کارشناسان قرارگاه خاتم الانبیاء(ص) سپاه پاسداران، 28 بهمن به همت سازمان اسناد و مدارک دفاع مقدس، در ساختمان آرشیو ملی ایران برگزار شد.

*دبیرخانه‌های مسابقه‌های کتاب‌خوانی روشنا و کتاب‌ و زندگی، در دور جدید، به‌صورت مشترک مسابقه کتاب‌خوانی کتاب «خداحافظ سالار» را برگزار می‌کنند. این اثر، خاطرات همسر سردار شهید حسین همدانی را در بر گرفته و این مسابقه از بهمن 1396 تا خرداد 97 برگزار می‌شود.

*حجت‌الاسلام والمسلمین علیرضا باطنی، جانشین مدیر حوزه علمیه اصفهان، در جلسه ستاد شاهد و ایثارگر حوزه علمیه اصفهان اظهار داشت: «همکاری تنگاتنگ حوزه علمیه، بنیاد شهید و بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس، پیرامون تاریخ شفاهی و ثبت خاطرات روحانیت از دوران جنگ، باید جزو اولویت‌های ستاد شاهد و ایثارگر حوزه باشد.»

*جشن امضای چاپ دوم کتاب «احمد محمود» شامل گفت‌وگو با بسیاری از سینماگران و اهالی ادبیات در ارتباط با این نویسنده اهوازی و کتاب «عدنان غُریفی» از سلسله کتاب‌های «ادبیات معاصر ایران در گذر زمان، با نگاهی به تاریخ شفاهی ادبیات خوزستان» 27 بهمن در دوازدهمین نمایشگاه کتاب خوزستان برگزار شد.

*سردار غلامرضا علاماتی، رئیس سازمان اسناد و مدارک دفاع مقدس، در خوزستان گفت: «عمر احصای تاریخ شفاهی از چند میلیون رزمنده در سراسر کشور، بسیار محدود است و اگر حرکت‌های جهادی در این زمینه شکل نگیرد، بی‌شک از این قافله و رسالت عقب خواهیم ماند.»

*حوزه هنری خراسان‌ جنوبی، خاطرات دو آزاده و تاریخ شفاهی شهیدان آخوندی، کمیلی و عرب‌‌پور، سه شهید انقلاب را به زودی منتشر خواهد کرد. همچنین حدود ۶۵ نفر را در کارگاه‌های تاریخ شفاهی انقلاب و دفاع ‌مقدس آموزش داده است. کتاب زندگینامه و فعالیت‌های مبارزاتی آیت‌الله هادی باریک‌بین، امام جمعه فقید قزوین هم به همت واحد ادبیات پایداری و تاریخ شفاهی حوزه هنری قزوین به چاپ خواهد رسید.

*آیین رونمایی از کتاب‌های «تا رهایی» و «یادمانده های سردشت» 14 بهمن در ارومیه برگزار شد. «تا رهایی» نوشته حسین غفاری، خاطرات تعدادی از زندانیان سیاسی آذربایجان غربی در دوران قبل از انقلاب را روایت کرده است. «یادمانده‌های سردشت» نیز گزیده‌ای از خاطرات مصطفی نقیب سردشت از وقایع دوران پیروزی انقلاب در جنوب آذربایجان غربی را در بر دارد که به سفارش دفتر فرهنگ و مطالعات پایداری اداره کل امور استان‌ها و مجلس حوزه هنری منتشر شده است.

*مجموعه «قصه‌های دریا» شامل خاطرات جمعی از فرماندهان نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران از دوران دفاع مقدس، شانزدهم بهمن در حوزه هنری رونمایی شد.

https://www.tasnimnews.com/fa/news/1396/11/17/1649504

https://www.tasnimnews.com/fa/news/1396/11/17/1649470

* فرهنگسرای اندیشه، بیست‌وسوم بهمن میزبان مراسم رونمایی از کتاب «خاطرات سفیر» نوشته نیلوفر شادمهری بود.

http://www.farsnews.com/newstext.php?nn=13961124000172

همچنین باشگاه کتاب فرهنگسرای انقلاب اسلامی، هفدهم بهمن در برنامه «همسفر با سفیر»، کتاب «خاطرات سفیر» را مرور کرد. این اثر به خاطرات نیلوفر شادمهری از زمان تحصیل در فرانسه. رهبر معظم انقلاب در جریان یکی از دیدارها به این اثر اشاره کرده و فرمودند که کتاب «خاطرات سفیر» را توصیه کنید خانم‌های‌تان بخوانند. انتشارات سوره مهر، ناشر این کتاب است.

https://www.tasnimnews.com/fa/news/1396/11/24/1655555

*مراسم رونمایی از کتاب «پزشک پرواز» شامل خاطرات دکتر محمد‌تقی خرسندی آشتیانی، از پزشکان فعال در دوران دفاع مقدس به قلم فاطمه دهقان نیری،  بیست‌وچهارم بهمن در تماشاخانه مهر در حوزه هنری برگزار شد.

http://www.oral-history.ir/?page=post&id=7661

*مراسم رونمایی از کتاب «بَر تبعید» درباره دوران تبعید رهبر معظم انقلاب به ایرانشهر و جیرفت، 29 بهمن برگزار شد. این اثر به همت انتشارات صهبا به چاپ رسیده است. «بر تبعید» به دوران 285‌ روزه تبعید رهبر معظم انقلاب در سال‌های 1356 و 57 می‌پردازد. این کتاب، روایتی‌ مستند بوده که در درجه اول، بر بیانات و خاطرات مقام معظم رهبری استوار است و  پس از آن، بر خاطرات یاران نزدیک ایشان در آن دوران.

http://www.farsnews.com/13960929002043

*کتاب «شکست آن که می‌شکست» 26 بهمن در نخستین همایش تجلیل از روحانیون ایثارگر استان مرکزی رونمایی شد. این کتاب که وقایع انقلاب اسلامی وسرنگونی مجسمه شاه درشهر اراک، در روزهای ۲۰ آذر و ۲۶دی سال 1357 را روایت کرده، به قلم محمد خانی نوشته شده و از سوی انتشارات سفیران طلائیه به چاپ رسیده است.

*سرگذشت دکتر سادات سیدباقر مداح، مادر پرستاری نوین در ایران، در مصاحبه‌ای با قالب تاریخ شفاهی روایت شد.

http://pr.tums.ac.ir/index.jsp?fkeyid=&siteid=1&pageid=345&newsview=73887

همچنین متن کامل دیگر مصاحبه‌های صورت گرفته در زمینه تاریخ شفاهی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی تهران، در این نشانی موجود است:

http://bazneshastegi.tums.ac.ir/index.jsp?siteid=1&fkeyid=&siteid=1&pageid=827

*زندگی محمدرضا یوسفی، داستان‌نویس در گفت‌وگویی با خبرگزاری کتاب ایران بازخوانی شد.

http://www.ibna.ir/fa/doc/longint/257143

*«اشرف، همزاد شاه» مستندی درباره خواهر دوقلوی محمدرضا پهلوی در روزهای دهه فجر از شبکه مستند سیمای جمهوری اسلامی ایران پخش شد. سعیده نیک‌اختر، کارگردان این مستند، در گفت‌وگویی، درباره‌ انگیزه ساخت این مستند صحبت کرد.

https://www.isna.ir/news/96111709576

* مظفر نامدار، پژوهشگر و عضو هیات علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، تاریخ‌ شفاهی انقلاب اسلامی را بررسی کرد.

http://www.ibna.ir/fa/doc/longint/257567

*رادیو تهران در برنامه «همسنگر» که هشتم بهمن پخش شد، با هدف مرور تاریخ شفاهی جنگ تحمیلی عراق علیه ایران، به خاطرات فرج‌ الله فرسیابی و سیاوش مشیری، دو خلبان دوران دفاع ‌مقدس پرداخت.

*مراسم رونمایی از سریال رادیویی «شب‌های بیداری» نهم بهمن‌، در ساختمان رادیو نمایش برگزار شد. این سریال رادیویی، با محوریت خاطرات عزت شاهی از مبارزات انقلاب اسلامی تولید شده است.

*در پنجاه و هشتمین شماره «فصلنامه مطالعات تاریخی» که موسسه مطالعات و پژوهش‌های سیاسی آن را منتشر کرده، در قالب مصاحبه با هدایت‌الله بهبودی، مؤسس دفتر ادبیات انقلاب اسلامی، تاریخ شفاهی انقلاب مورد بررسی قرار گرفته است. چگونگی شکل‌گیری ایده تاریخ شفاهی انقلاب اسلامی، موانع و مشکلات تدوین تاریخ شفاهی انقلاب و راه‌های رسیدن به تاریخ‌نویسی فاخر، از محورهای این گفت‌وگو هستند.

http://mtq.ir/?page=archive

*تاریخ شفاهی چراغ «تماشاخانه شاهین» که در تابستان سال ۱۳۴۰ شمسی بر اثر یک انفجار از بین رفت، در لینک زیر خواندنی شده است:

http://www.ettelaat.com/etiran/?p=343265

*روزنامه «شهرآرا»ی مشهد، مصاحبه‌ای با حسین دهباشی درباره پروژه «تاریخ شفاهی و تصویری ایران عصر پهلوی دوم» و مباحث کلی تاریخ شفاهی انجام داد.

http://www.shahrara.com/page,1396,11,17,7,00.html

*دیدگاه امیرسرتیپ علی آراسته درباره تاریخ شفاهی در این نشانی منعکس شد:

http://www.maarefjang.ir/(X(1)S(kr2cj3clnzbzxht5wizbvlwy))/contentviewed.aspx?id=17780

*کتاب «تاریخ شفاهی مطبوعات استان مرکزی؛ سروش استان اراک و لاله سرخ استان مرکزی از میان خاطرات شفاهی، جستارها و یادداشت‌های بهمن ابراهیمی، پیشکسوت مطبوعات استان مرکزی» به کوشش یوسف نیک‌فام و به همت انتشارات اروانه منتشر شد‌. همچنین روزنامه «وقایع استان» با نویسنده این کتاب مصاحبه کرد.

http://yon.ir/7UveU

*کتاب «سند گمنامی» شامل زندگینامه و خاطرات طلبه شهید مدافع حرم احمد مکیان، توسط گروه تحقیقاتی احیا و گروه فرهنگی فاطمه‌الزهرا(س) تدوین و به همت دفتر نشر معارف منتشر شد.

*کتاب «ملاقات در فکه»، شامل زندگی‌نامه شهید حسن باقری به قلم سعید علامیان، توسط انتشارات سوره‌ مهر منتشر شد. در این کتاب از خاطرات شفاهی 65 راوی استفاده شده است. در بین راویان، نام‌های شهیدان محمدابراهیم همت، مهدی زین‌الدین، مهدی باکری و حمید معینیان دیده می‌شود. مراسم رونمایی کتاب «ملاقات در فکه» نیز همزمان با یادواره شهید حسن باقری، چهارم بهمن برگزار شد.

*چاپ دوم کتاب «57 ریشتر» با موضوع بازتاب انقلاب اسلامی ایران در آن سوی مرزها از سوی انتشارات شهید کاظمی منتشر شد. خاطراتی از لحظات شنیده شدن خبر پیروزی انقلاب و ادامه مبارزات در خارج از مرزها در این اثر روایت شده است.

*خبرگزاری کتاب در گزارشی، مهم‌ترین منابع روایی و تاریخ شفاهی انقلاب اسلامی را معرفی کرد.

http://www.ibna.ir/fa/doc/report/257660

رسانیوز هم 20 عنوان کتاب درباره تاریخ انقلاب را مرور کرد.

http://www.rasanews.ir/detail/News/554553/52

*کتاب «مجنون در آتش»، درباره سردار شهید محمدحسین ساعدی به کوشش انتشارات شهید ابراهیم هادی منتشر شد. این کتاب تلاش دارد تا از لابه‌لای خاطرات خانواده، همراهان و همرزمان شهید،‌ شخصیت او را معرفی کند.

*مجموعه ۱۲ جلدی «گام به گام با امام» با تلاش ۱۰ ساله مؤسسه فرهنگی تحقیقاتی امام موسی صدر چاپ و منتشر شد. این مجموعه، دربردارنده گفتارها و مصاحبه‌ها و مقالاتِ امام صدر است. 9  جلد «گام به گام با امام» از دو بخش تشکیل شده است. بخش نخست هر مجلد، روزنگار فعالیت‌های امام صدر به ‌ترتیب تاریخی است و در بخش دوم، گفتارها، مصاحبه‌ها و مقالات متعلق به وقایع، دسته‌بندی ‌شده است. همچنین در این مجموعه، سخنرانی‌ها و مصاحبه‌های امام موسی صدر به زبان فارسی افزوده شده است. از میان این سخنرانی‌ها می‌توان به سخنرانی در حسینیه عمادزاده در اصفهان، در سال ۱۳۵۰ اشاره کرد که در تحقیقات پروژه ‌تاریخ شفاهی مؤسسه فرهنگی تحقیقاتی امام موسی صدر در ایران به دست آمده است.

*محفل خاطره‌گویی درباره زهرا حیدری، شهید نوجوان راهپیمایی‌های دوران انقلاب اسلامی، هشتم بهمن در فرهنگسرای رازی تهران برگزار شد.

*روابط عمومی شرکت فرودگاه‌ها و ناوبری هوایی ایران، با توجه به اهمیت پرداختن به تاریخ شفاهی صنعت فرودگاهی و استفاده از تجربه‌های پیشکسوتان برای مدیران آینده، بیست و نهمین برنامه مهمان هفته را در بیست و سوم بهمن برگزار کرد. در این برنامه حسین اکرمیان، یکی از پیشکسوتان صنعت هوانوردی به بیان تاریخ شفاهی این صنعت در کشورمان پرداخت.

اسفند 1396

*متن تقریظ حضرت آیت‌الله خامنه‌ای بر کتاب «سرباز کوچک امام» منتشر شد. در این کتاب، خاطرات دوران اسارت مهدی طحانیان در زندان‌های رژیم بعث عراق روایت شده است.

http://farsi.khamenei.ir/message-content?id=39039

همچنین نشست خبری کتاب «سرباز کوچک امام» 22 اسفند در مؤسسه پیام آزادگان برگزار شد. در این برنامه، محمدرضا سنگری از اساتید دانشگاه و پژوهشگران حوزه ادبیات انقلاب اسلامی و دفاع مقدس به شرح مضامین تقریظ مقام معظم رهبری در خصوص این کتاب پرداخت.

http://www.farsnews.com/newstext.php?nn=13961222001068

*دویست‌وهشتادونهمین برنامه شب خاطره، سوم اسفند در سالن سوره حوزه هنری برگزار شد. در این مراسم «داوود مولایی»، «علی فدایی» و «محمد بلوری» به بیان خاطرات خود از دوران جنگ تحمیلی عراق علیه ایران پرداختند. در حاشیه این برنامه از کتاب «تاکسی سرویسی برای فاو» رونمایی شد.

http://www.oral-history.ir/?page=post&id=7674

*دومین همایش «مقابله با تحریف تاریخ معاصر و تطهیر پهلوی» و همچنین رونمایی از جایزه شهید اندرزگو، پنجم و ششم اسفند ماه در حوزه هنری برگزار شد. در بخش تاریخ شفاهی و پژوهش این همایش و جایزه، از حجت‌الاسلام سعید فخرزاده، محسن کاظمی، حسین کاوشی، وحید خضاب، شاداب عسگری و حمید داوودآبادی تقدیر شد.

https://www.tasnimnews.com/fa/news/1396/12/06/1665699

https://www.tasnimnews.com/fa/news/1396/12/07/1666962

*کارگاه آموزشی تکنیک‌های نوین در تاریخ شفاهی، شامل تکنیک‌های ارتباطی در تاریخ شفاهی، زبانِ بدن و اجرای مصاحبه تاریخ شفاهی، تکنیک‌های نوین مصاحبه انگیزشی و تحلیل و تدوین روایت‌ها در تاریخ شفاهی با تدریس فائزه توکلی، هفتم اسفند 1396 از طرف گروه تاریخ سیاسی پژوهشکده تاریخ ایران پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی با همکاری انجمن ایرانی تاریخ در مرکز آموزش‌های آزاد تخصصی علوم انسانی برگزار شد.

http://www.oral-history.ir/?page=post&id=7693

*نخستین آیین بزرگداشت راویان تاریخ شفاهی، به مناسبت هشتادمین سالگرد تأسیس کتابخانه ملی ایران، هشتم اسفند ماه از سوی پژوهشکده اسناد سازمان اسناد و کتابخانه ملی برگزار شد. در این مراسم چهار کتاب با عناوین «خاطرات و مخاطرات» شامل مصاحبه تاریخ شفاهی با دکتر کمال خرازی، «ستاره فروزان» شامل مصاحبه تاریخ شفاهی با نوش‌آفرین انصاری، «دل‌سپرده به کودکان» شامل مصاحبه تاریخ شفاهی با ثریا قزل ایاغ و «عدالت و سیاست» شامل مصاحبه تاریخ شفاهی با احمد صدر حاج‌سید جوادی رونمایی شدند.

http://www.oral-history.ir/?page=post&id=7677

*اولین جلسه از سلسله نشست‌های راهبردی مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس با محوریت عملیات خیبر و با عنوان «عملیات خیبر: مظهر ابتکار و نوآوری، سرآغاز تحول»، نهم اسفند با حضور سردار احمد غلامپور، فرمانده وقت قرارگاه نصرت در عملیات خیبر، در مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس برگزار شد. همچنین در این برنامه از کتاب «عملیات خیبر، تفکری نو در جنگ» شامل مصاحبه‌های زنده‌یاد دکتر حسین اردستانی با سردار غلامعلی رشید درباره این عملیات رونمایی شد.

https://www.mehrnews.com/news/4239989

*نخستین برنامه «شبی با نویسنده» ویژه مرحوم داوود بختیاری دانشور، توسط مرکز مطالعات و تحقیقات فرهنگ و ادب پایداری، دوازدهم اسفند 1396 در سالن تماشاخانه مهر حوزه هنری برگزار شد. در این برنامه مرتضی سرهنگی، مؤسس دفتر ادبیات و هنر مقاومت، داوود امیریان، داستان‌نویس و حامد خواجه‌وند، خواهرزاده مرحوم بختیاری دانشور به بیان خاطراتی درباره این نویسنده پرداختند.

http://www.oral-history.ir/?page=post&id=7689

*نخستین مراسم شب خاطره «حماسه فاطمیون» هجدهم اسفند، با حضور خانواده‌های مهاجران افغانستانی مقیم مشهد برگزار شد.

http://www.farsnews.com/newstext.php?nn=13961219000835

*مراسم یادبود سردار شهید حاج حسین همدانی و تجلیل از راوی و نویسنده کتاب «خداحافظ سالار» بیستم اسفند، در تالار اندیشه حوزه هنری برگزار شد.

http://www.farsnews.com/newstext.php?nn=13961220001582

*آئین اختتامیه دوازدهمین جشنواره انتخاب سال پاسداران اهل قلم، 23 اسفند در حوزه هنری برگزار شد. در این برنامه از نویسندگان حوزه تاریخ شفاهی همچون حمید حسام،گلعلی بابایی و حسین بهزاد تجلیل شد.

http://www.farsnews.com/newstext.php?nn=13961223000722

*اولین گردهمایی بازنشستگان دانشگاه الزهرا(س) نوزدهم اسفند، در مرکز همایش‌های بین‌المللی این دانشگاه برگزار شد. در بخشی از این برنامه، علی رجبلو به بیان تاریخ شفاهی دانشگاه به نقل از پیشکسوتان پرداخت.

*رحیم چینی‌پرداز، استاد دانشگاه شهید چمران اهواز، تاریخ شفاهی نقش این دانشگاه در وقایع انقلاب اسلامی را مرور کرد.

https://www.tasnimnews.com/fa/news/1396/12/17/1674867

*علی جعفرآبادی، مسؤل روابط عمومی موسسه امام موسی صدر در یک گفت‌وگو، به تبیین اقدامات این موسسه در حوزه پژوهش و تاریخ شفاهی پرداخت.

https://www.mehrnews.com/news/4236375

*قدرت‌الله سورکی آزاد، راوی کتاب «قنات تا قنوت»، از خاطرات خود در زمان مبارزات انقلاب اسلامی و روزهای جنگ تحمیلی عراق علیه ایران سخن گفته است:

https://www.tasnimnews.com/fa/news/1396/12/21/1672859

*همایش «تجلیل از راویان تاریخ  شفاهی استان گیلان» نهم اسفند، به مناسبت هشتادمین سالگرد تاسیس کتابخانه ملی ایران برگزار شد.

http://yon.ir/YVaPl

*«کارگاه تاریخ شفاهی» نهم اسفند از سوی سازمان اسناد و مدارک دفاع مقدس و با هدف آموزش کارکنان بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس استان خوزستان برگزار شد.

*شفیقه نیک‌نفس،‌ مسئول واحد تاریخ شفاهی سازمان اسناد و کتابخانه ملی، کتاب «اسرار مکتوم: ناگفته‌های دفاع هشت ساله از زبان مسئولان کشوری و لشکری دوران جنگ» را پیشنهاد کرد. این کتاب به قلم محمدحسن محققی و برای دفاع از تز مقطع دکتری تدوین شده و شامل مجموعه مصاحبه با شخصیت‌‌های طراز اول کشوری در دوران دفاع مقدس است.

*مرکز اسناد انقلاب اسلامی، برشی از خاطرات زنده‌یاد فرج‌الله سلحشور، کارگردان را از دوران مبارزه با حکومت پهلوی منتشر کرد.

https://www.mehrnews.com/news/4238878

*حسن علایی‌ فعال، مدیر گروه مطالعات غیر نظامی مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس به تشریح برنامه‌های این گروه مرکز در سال 1397 پرداخت که بخشی از آنها به فعالیت‌های گروه تاریخ شفاهی اختصاص دارد.

https://www.isna.ir/news/96120502051

*محمدحسن اصغرنیا، مسئول بخش تاریخ شفاهی مجمع استانداران کشور، خواستار تشکیل مرکز تحقیقاتی شمال کشور به دبیری استان گلستان در حوزه تاریخی و معرفی مشاهیر و مفاخر این استان شد.

*در ادامه روند «طرح نهضت تاریخ شفاهی دفاع مقدس استان خوزستان» نوبت به احصای تاریخ شفاهی اعضای خبرگان رهبری، طلاب و روحانیون خوزستان رسید.

http://defapress.ir/fa/news/281957

*«کارگاه روش تدوین در تاریخ شفاهی» 24 اسفند ماه با حضور جواد کامور بخشایش در باغ موزه دفاع مقدس همدان برگزار شد. این کارگاه آموزشی، به همت اداره کل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس همدان و حوزه هنری همدان برنامه‌ریزی شد.

*مسابقه کتابخوانی ۲۲ هزار جلدی خاطرات قهرمانان همدانی دفاع مقدس، به نام شهید سعید سیاح طاهری و با همکاری فرهنگی پرویز پرستویی، بازیگر سینما در استان همدان آغاز شد.

https://www.isna.ir/news/96121508177

*محمد سلیمی، مدیر گروه محافل و تلاوت رادیو قرآن اظهار داشت:‌ «برنامه با ستارگان تلاوت، با ادامه روند فعلی و همین‌طور ضبط تاریخ شفاهی قرآنی کشور ادامه خواهد داشت.»

*مرکز اسناد انقلاب اسلامی، برشی از خاطرات احمد خلیلی، یکی از شاهدان حوادث سال‌های نخست‌وزیری محمد مصدق را منتشر کرد.

https://www.mehrnews.com/news/4245187

* قاسم محمدی، مدیرکل بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس استان زنجان گفت: «در سال 1396 هجده عنوان کتاب در راستای تدوین تاریخ شفاهی دفاع مقدس از زبان رزمندگان استان و چهار عنوان کتاب دیگر نیز با موضوع خاطرات رزمندگان استان منتشر شده‌اند.»

*محسن رضایی، دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام جمهوری اسلامی ایران، هجدهم اسفند در مراسم اولین سالگرد درگذشت حسین اردستانی، رئیس فقید مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس گفت: «امثال مرحوم اردستانی با اراده خویش و ثبت وقایع جنگ، مانع انحراف و تحریف در وقایع هشت سال دفاع مقدس شدند.»

http://www.irna.ir/fa/News/82856922

*بنیاد شهید و امور ایثارگران استان گلستان گفت: «در سال 1396، صد و پنجاه میلیون تومان برای جمع‌آوری تاریخ شفاهی دفاع مقدس اعتبار اختصاص دادیم و به همکاران تاکید کردیم که مادران و والدین شهدا در اولویت باشند. بیشتر مادران شهید بالای 75 سال دارند و خاطرات مادران شهدا را باید در اولویت قرار دهیم. در مجموع هزار و 662 مادر شهید در قید حیات در استان داریم.»

*روایت «سیمین دانشور» از ملاقات با امام امام خمینی(ره) منتشر شد.

http://www.farsnews.com/newstext.php?nn=13961220000602

*مرکز اسناد انقلاب اسلامی با انتشار گزارشی بر اساس تاریخ شفاهی انقلاب اسلامی، به معرفی زنده‌یاد حجت‌الاسلام‌والمسلمین سید احمد خمینی پرداخت.

https://www.mehrnews.com/news/4251902

*فاطمه عزیزی ‌هرمز، سرپرست معاونت فرهنگی جهاد دانشگاهی واحد همدان به دیدار مادر شهید امیر اللهیاری رفت و گفت: «خانواده‌های شهدا تاریخ شفاهی دوران دفاع مقدس بوده و قشر جوان و دانشجو نیاز به یادآوری رشادت‌های آنان دارند.» همچنین از پروین صالحی همسر جانباز 70 درصد مسعود صاحبی و افسانه یکرنگی نویسنده کتاب خاطرات او با عنوان «بعد از خدا تو سزاوار ستایشی» تجلیل به عمل آمد.

*نشست معاونان سازمان جهاد دانشگاهی خوزستان و مدیرکل بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس استان، ۲۲ اسفند برگزار شد و بر توسعه همکاری‌های دو مجموعه، در زمینه ثبت تاریخ شفاهی دفاع مقدس تاکید کردند.

*محمدرضا پاکدامن، رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران هرمزگان، از ثبت تاریخ شفاهی وخاطرات شهیدان در سال 1396، در قالب 60 عنوان و دو هزار و200دقیقه مصاحبه با والدین شهدا و ایثارگران خبر داد.

*ابوالفضل سلامی، مدیرکل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس استان البرز از تدوین تاریخ شفاهی لشکر 10 سیدالشهدا(ع) و گردآوری خاطرات رزمندگان این استان خبر داد.

*شماره بیستم دو فصلنامه ایران‌شناسی «باستان‌پژوهی» ویژه باستان شناسی، میراث فرهنگی و علوم پیوسته منتشر شد. در بخش «کتابخانه تاریخ شفاهی باستان‌شناسی ایران» در این شماره با یوسف مجیدزاده، باستان‌شناس و کاوشگر محوطه تاریخی جیرفت مصاحبه شده است.

*به همت واحد مطالعات و ادبیات پایداری حوزه هنری آذربایجان غربی کارگاه «اصول و فنون مقدماتی مصاحبه در تاریخ شفاهی» دهم اسفند با حضور یاور باقری دراتحادیه انجمن‌های اسلامی دانش‌آموزان شهرستان نقده برگزار شد. در این کارگاه که با حضور اعضا و فعالان فرهنگی هیئت محبین‌الائمه(ع) برگزار شد،آشنایی با مفهوم تاریخ شفاهی و اهمیت آن در ثبت وقایع و ناگفته‌های تاریخی، کاربرد تاریخ شفاهی در فرهنگ‌سازی و مستند کردن وقایع تاریخی و اصول مقدماتی مصاحبه، موضوع‌هایی بودند که مطرح و مورد بررسی قرار گرفتند.

*کارگاه تاریخ شفاهی، پانزدهم و شانزدهم اسفند به همت حوزه هنری خراسان جنوبی برگزار شد. این کارگاه با محوریت آموزش اصول و فنون مصاحبه مقدماتی و پیشرفته، شناخت قالب‌ها و گونه‌های نوشتاری برای تولید اثر از خاطرات شفاهی، تنظیم و تدوین خاطرات شفاهی برپا شد.

*کتاب «فرهنگ عامیانه مردم همدان به روایت میرزا علی اکبر» سیزدهم اسفند در همدان رونمایی شد. این اثر بر اساس مصاحبه با علی‌اکبر محمودی وثاق و از سوی واحد تاریخ شفاهی مدیریت اسناد و کتابخانه ملی منطقه غرب کشور منتشر شده است.

*کتاب «پرواز از تپه‌های اوین» شامل زندگینامه شهید کاظم ذوالانواری، 16 اسفند به همت معاونت فرهنگی جهاد دانشگاهی استان مرکزی رونمایی شد.

*کتاب «تدوین در تاریخ شفاهی» شامل مجموعه مقالات هفتمین و هشتمین همایش تاریخ شفاهی که هر دو در اصفهان برگزار شدند، به کوشش علی ططری گردآوری و به همت کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی منتشر شده است.

*کتاب «کابوس در بیداری» شامل روایتی از حج خونین سال 1366 با تکیه بر اسناد و خاطرات شاهدان عینی به قلم جواد موگویی و هانیه سادات حسین‌زاده، از سوی نشر شهید کاظمی روانه بازار کتاب شد. بخش دوم این کتاب، تاریخ شفاهی باقی مانده از این حادثه را در بر دارد. مصاحبه‌های شاهدان عینی، گزارش‌ رسانه‌ها درباره حج خونین سال 1366 و مصاحبه‌های متعدد با مسئولان وقت سفر حج نیز در این فصل منعکس شده‌اند.

*کتاب «حقیقت سمیر» شامل خاطرات سمیر قنطار که به کوشش یعقوب توکلی تالیف شده، از سوی انتشارات سوره مهر به چاپ دوم رسید. این کتاب دربردارنده خاطرات قنطار از دوران کودکی تا اسارت است و مهم‌ترین بخش آن، سال‌های اسارت وی در زندان‌های رژیم صهیونیستی را به تصویر کشیده است.

*کتاب «پرسیدن و جنگیدن» شامل گفت‌وگوی رضا نساجی، پژوهشگر تاریخ و علوم اجتماعی با منوچهر آشتیانی، استاد فلسفه، درباره تاریخ معاصر و علوم انسانی در ایران توسط نشر نی منتشر شد. خاطرات آشتیانی در طول پنج سال گفت‌وگو با رضا نساجی، تنظیم شده و محصول پروژه‌ تدوین تاریخ شفاهی دانشگاه‌های ایران است که عمدتاً بر تاریخ علوم انسانی تمرکز دارد.

*جابر تواضعی در یادداشتی، تاریخ شفاهی را عامل حفظ و ثبت فرهنگ و بهترین روش برای بازاندیشی در گذشته دانست.

http://www.ibna.ir/fa/doc/longint/258616

*مجله خبری، تحلیلی و پژوهشی هنرهای تجسمی که «تندیس» نام دارد به جمع بندی گفت‌وگوهایی پرداخته است که در سال 1396 با هنرمندان انجام داده و آنها را در صفحه‌ای با عنوان «پرونده گفت‌وگو، تاریخ شفاهی هنرمندان» گردآورده است.

https://tandismag.com/56686

*در آخرین ماه سال 1396 پیش‌خبر برگزاری دو برنامه هم منتشر شد؛ نشست تخصصی «مروری بر فرصت‌ها و چالش‌های تاریخ شفاهی در تاریخ‌نگاری اجتماعی تاریخ معاصر ایران» در دوازدهم اسفند و به همت گروه تاریخ دانشگاه خوارزمی و نخستین کارگاه یک روزه تاریخ شفاهی انقلاب اسلامی یزد با محوریت فعالیت‌های مردمی در دهه 1360، در بیست‌وپنجم اسفند و به همت دفتر تاریخ شفاهی یزد.

*مقاله «کاربرد تاریخ شفاهی در انعکاس تُرومای جمعی: بررسی روش‌شناختی آثار سوتلانا آلکساندرونا آلکسیویچ» نوشته اسماعیل عالی‌زاد و نیما شجاعی منتشر شد.

http://jcsc.iaocsc.ir/article_30638.html

 



 
تعداد بازدید: 6697



http://oral-history.ir/?page=post&id=7715