گزارش نشست نقد و بررسی آثار سیدقاسم یاحسینی
«یاحسینی» نویسندهای فرصتساز است
محسن کاظمی، پژوهشگر ادبی در نشست نقد و بررسی آثار سیدقاسم یاحسینی، نویسنده حدود 40 عنوان کتاب دفاع مقدس گفت: وی فردی فرصتساز در این عرصه و سبب معرفی افراد ناشناختهای شده است. به همین دلیل حق بزرگی بر گردن ادبیات دفاع مقدس دارد.
نشست نقد و بررسی آثار سیدقاسم یاحسینی، عصر دوشنبه (4 مهر) با حضور محسن کاظمی، نویسنده و پژوهشگر و کارشناس تاریخ شفاهی در فرهنگسرای پایداری برگزار شد.
در این نشست که به صورت کارگاهی و پرسش و پاسخ برگزار شد، یاحسینی با اشاره به نقش زنان در دوران پیروزی انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی عراق علیه ایران و کم توجهی به این نقش در عرصه ادبیات پایداری، اظهار کرد: زنان را نیمه پنهان جنگ مینامم و بر این باورم که اگر فردی در جبههها حضور پیدا میکرد، این آسایش از سوی همسرش برای وی ایجاد میشد.
وی ادامه داد: اکنون جنگ برای ما تمام شده، اما یک جانباز تا زمانی که زنده است، جنگ برای خودش و خانوادهاش ادامه دارد. در واقع مجاهدتهای خاموش زنان همیشه در طول تاریخ ناگفته مانده است. بنابراین خاطرهنویسان باید تا آنجا که معیارهای اخلاقی جامعه اجازه میدهد، سراغ زنان رفته و خاطراتشان را برای جامعه روایت کنند.
نویسنده کتاب «دریا خانم» با اشاره به گردآوری خاطرات همسران جانبازان و شهدا به عنوان بخشی از فعالیتهایش، خاطرنشان کرد: در کنار ثبت و ضبط خاطرات فرماندهان بزرگ دوران دفاع مقدس و با هدف نشان دادن نقش زنان در جنگ و مقاومت، گردآوری خاطرات آنها را نیز در دستور کار خود قرار دادهام.
در ادامه این نشست یاحسینی به تشریح چگونگی تدوین کتاب «پنهان زیر باران» شامل خاطرات سردار علی ناصری، در مدت 5 سال پرداخت و افزود: خاطرات روایت نشدهای از دوران دفاع مقدس وجود دارند که اگر زمانی مطرح شوند، نفس خوانندگان در سینه ها حبس خواهد شد. در واقع از آنجا که نویسندگان قدرتمندی در حوزه دفاع مقدس نداریم، نتوانستهایم جنگمان را آنچنان که هست بیان کنیم.
سپس محسن کاظمی، کارشناس تاریخ شفاهی، آثار یاحسینی را به 4 گروه تقسیم کرد و گفت: این نویسنده آثاری را در حوزههای تاریخنگاری و تاریخنگری در منطقه جنوب کشور، تدوین خاطرات دوران دفاع مقدس به ویژه خاطرات بانوان، آثاری مانند کتاب «همگام با آزادی» و همکاری با مطبوعات خلق کرده است.
وی با اشاره به این که یاحسینی، فردی فرصتساز در عرصه ادبیات دفاع مقدس است، تصریح کرد: یاحسینی، فرصتمند است؛ از آن جهت که لحظاتی را که در اختیارش بوده از دست نداده و خاطرات افراد صاحب خاطره را در قالب کتاب تدوین کرده است. همچنین فرصتساز است، به این مفهوم که سبب معرفی افراد ناشناختهای مانند، سردار علی ناصری، راوی کتاب «پنهان زیر باران» شده است. به همین دلیل یاحسینی حق بزرگی بر گردن ادبیات دفاع مقدس دارد.
خبرنگار : نسترن پورصالحی
خبرگزاری کتاب ایران (IBNA)
تعداد بازدید: 5306
http://oral-history.ir/?page=post&id=3571