ادبیات ایران به نویسنده متفکر نیاز دارد
احمد دهقان، داستان و خاطره نویس دفاع مقدس گفت: ادبیات ایران برای تولید آثار درخور توجه به تولد نویسنده خوب نیاز دارد. پیش از این تصورم بر این بود که آموزش در تولد نویسنده موثر است. اما به این نتیجه رسیده ام که نویسنده باید با تفکر و تخیل قدرتمند، قوی شود.
احمد دهقان، نویسنده رمان های دفاع مقدس در گفت و گو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) درباره رمان نویسی در ایران اظهار داشت: از سال های گذشته، همه جا صحبت از رمان نویسی و رمان فاخر است. اما کمتر کسی به بررسی این کتاب ها می پردازد. با وجود رمان های فراوان، این قالب ادبی در سال های اخیر دچار نوعی تنش ادبی شده است. بزرگ ترین دلیل انتشار آثار نازل هم، جوانان جویای نام و علاقه مند به چاپ کتاب و یا ناشرانی هستند که با هزینه خود نویسندگان، کتاب منتشر می کنند.
وی با اشاره به سبک های خاص ادبی در دیگر کشورها اظهار داشت: ادبیات کشورهای مختلف جهان سبک های خاصی از داستان نویسی را ارایه کرده اند. به عنوان مثال آمریکای لاتین نوع خاصی از ادبیات را به جهان معرفی کرده و به آن افتخار می کند. ممکن است کشوری از لحاظ مالی فقیر باشد، ولی ادبیات غنی آن موجب شناخته شدن کشور در جهان شده است. با توجه به آثاری که در ایران منتشر می شوند، ما فاقد ادبیات بومی هستیم که جریان سازی کند و تفکر ایرانی را در جهان نمایان سازد.
نویسنده رمان "سفر به گرای 270 درجه" با تاکید بر اهمیت وجود نویسنده خوب برای انتشار اثری درخور توجه، افزود: یکی از دلایلی که مانع از ایجاد ادبیات بومی شده، بی توجهی به تولد نویسنده خوب برای آفرینش اثر خوب است. ادبیات یک کار صنعتی نیست که یک عدد تولید شود و آن را کنار بگذارند و افتخار کنند. نکته تاثیرگذار در تولد نویسنده خوب، عصری است که در آن رشد می کند و بالنده می شود. مانند تولستوی که عصری از روسیه او را متولد کرد.
دهقان با اشاره به شرایط ادبیات پایداری در سال های اخیر و مشکلات آن تصریح کرد: ادبیات پایداری نیز با نویسنده هایی مواجه است که داعیه دار آن هستند. اما فقط چند نفری بنا بر علایق شخصی در این حیطه می نویسند. مشکلی که در این حوزه وجود دارد، اقدام برخی سازمان ها برای تولید انبوه آثار ادبیات دفاع مقدس است. یعنی کتاب های تولید شده را تکه تکه و قاب می کنند و بارها به چاپ می رسانند. این کار باعث انتشار آثار نازل می شود و وجود این کتاب هاخوانندگان را نسبت به ادبیات پایداری بدبین کرده است. شاید تنها سود انتشار انبوه این آثار استفاده یک دانشجوی دکترا برای پایان نامه ادبی خود در 50 سال آینده باشد و بگوید در دوره ای زندگی کرده که این آثار به صورت انبوه تولید شده اند.
وی درباره چگونگی تولد نویسنده خوب گفت: ادبیات ایران برای تولید آثار درخور توجه به تولد نویسنده خوب نیاز دارد. پیش از این تصورم بر این بود که آموزش در تولد نویسنده موثر است. اما به این نتیجه رسیده ام که نویسنده باید با تفکر و تخیل قدرتمند، قوی شود. در عرصه ادبی، خلاقیت 10 درصد و تلاش 90 ابزار کار یک نویسنده است.
احمد دهقان در پایان تاکید کرد: خاطرات، منبع گرانبهایی برای کسانی است که می خواهند در آینده از جنگ بنویسند.
22 اردیبهشت 1388 ساعت 12:16
گزارشگر : نسترن پورصالحی
آدرس مطلب: http://www.ibna.ir/vdcfj0dj.w6dxvagiiw.html
خبرگزاری کتاب ایران
تعداد بازدید: 6440
http://oral-history.ir/?page=post&id=2648